Tatar'dan Guterres'e ''yeni fikirlerle gelin'' çağrısı

20 Temmuz 2024

Güncelleme: 20 Temmuz 2024

A
A

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi geçit töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, ki taraf arasında ortak zemin bulunmadığını belirterek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu gerçeği kabul edip, yeni fikirlerle gelinmesini istedi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Tatar, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi geçit töreninde konuştu. Tatar, konuşmasına, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan gelen milletvekili heyetleri ile tüm konuklar ve halkı selamladıktan sonra başladı.

Kıbrıs konusunda TBMM’nin aldığı iki tarihi kararı vurgulayan Tatar, bu kararların Kıbrıs Türk halkına büyük destek sağladığını belirtti ve teşekkürlerini iletti.

“Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğu 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 50. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Tatar, şu konulara değindi

İKİ TARAF ARASINDA ORTAK ZEMİN BULUNMUYOR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta yeni bir müzakere sürecinin başlayabilmesi için iki taraf arasında ortak zemin bulunmadığını vurguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de bu gerçeği kabul edip, yeni fikirlerle gelinmesini istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre zirvesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres tarafından yapılan tespitin çok net olduğunu vurgulayarak, “Sayın Guterres, bir sürecin başlamasına yönelik olarak iki taraf arasında ortak zeminin bulunmadığını ortaya koymuş ve değişik fikirlerle gelinmelidir demiştir. Sayın Guterres’in bu söylemi Kıbrıs gerçekleriyle uyum sağlamaktadır” dedi.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NİN ULUSLARARASI KABULÜ

Tatar, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci üye olarak yer almasının, uluslararası alanda kabul edilmeleri için büyük destek sağladığını söyledi.

RUM YÖNETİMİ ADAYI HEDEF TAHTASI YAPTI

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Yönetiminin, bazı ülkelerle anlaşmalar yaparak Güney’i, askeri bir operasyon merkezi haline getirmesinin Ada'yı tehlikeye attığına da işaret ederek, şöyle devam etti:

“Rum yönetiminin yaptığı tarihi hatalar Güney Kıbrıs’ı bazı büyük örgütler tarafından hedef haline getirmiştir. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 16 Temmuz 2024 günü Güney Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyarette Larnaka yakınındaki Mari’de bir deniz üssü inşa edilmesi konusunda Rum yönetimiyle anlaştıklarını açıklamıştır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı’ndan 17 Temmuz 2024 tarihinde yapılan açıklamada da ifade edildiği üzere Kıbrıs Türklerini ve kahraman Türk ordusunu hedef alan Yunanistan Savunma Bakanı Dendias’ın, düzeysiz, yalan ve iftira dolu açıklamasını biz de şiddetle kınıyoruz. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Adasında son 50 yıldır sürdürülen barışı bu şekilde tarihi hatalarla bir çatışmaya veya birilerinin hedef tahtası yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Rum tarafının provokatif adımları, üçüncü ülkelerle yaptığı askerî anlaşmalar ve ortak tatbikatlar gerginliğe hizmet etmektedir. Uluslararası camia, nasıl ki 1963-74 döneminde Rumların Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırılarına seyirci kaldıysa, günümüzde de Gazze’ye yapılan saldırılara da benzer şekilde seyirci kalmaktadır. Hemen yanı başımızda Gazze’de yaşananlar bizlere bir kez daha Kıbrıs’ta Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinin varlığının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.”

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN DESTEĞİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtmak, ekonomisini güçlendirmek ve refahını artırmak için Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle çalıştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da bu desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

20 TEMMUZ 1974 BARIŞ HAREKATI’NIN ÖNEMİ

Tatar, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğu 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 50. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladıklarını ifade etti. Bu harekatın, Kıbrıs Türk halkının Rum liderliğinin saldırılarından kurtulmasını sağladığını belirtti.

Tatar, Rum-Yunan ikilisinin 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerine yönelik saldırılarda bulunduğunu ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hedefi güttüklerini belirtti. Bu süreçte Türkiye'nin garantörlük hakkını kullanarak Barış Harekatı’nı gerçekleştirdiğini vurguladı.

MÜZAKERE SÜREÇLERİ VE RUM TARAFININ TUTUMU

Tatar, Türk tarafının müzakere süreçlerinde samimi ve yapıcı olduğunu ancak Rum tarafının değişmeyen hâkimiyetçi ve dayatmacı tutumunun tüm müzakere süreçlerini başarısızlığa uğrattığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkına 60 yıldır uygulanan ambargoların kabul edilemez olduğunu belirten Tatar, Avrupa Birliği'nin Rum tarafını haksız yere üyeliğe almasının Kıbrıs sorununu karmaşık hale getirdiğini ifade etti.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ

Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde yer almasının, iki devletli siyasetlerinin kabul görmesi bakımından büyük bir başarı olduğunu belirtti.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN EKONOMİK VE MALİ İŞBİRLİĞİ

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokollerinin KKTC’nin ekonomik başarısına katkıda bulunacağını ifade etti.

20 TEMMUZ’UN ANLAM VE ÖNEMİ

Tatar, 20 Temmuz’un Kıbrıs Türkü için özgürlük ve varoluş mücadelesinin önemli bir günü olduğunu vurguladı ve bu günün sonsuza dek anılacağına olan inancını dile getirdi.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Kıbrıs Türk halkına her zaman destek oldukları için şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasını “Ne Mutlu Türküm Diyene” diyerek tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar