Tatar'dan Holguin'a net mesaj: ''Ortak zemin yok, yeni bir sürece geçilemez''

1 Temmuz 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Londra Temsilciliğinde Holguin Cuellar ile görüştü. Tatar, ortak bir zemin olmadığının kesinleştiğini, Rum liderliğinin uzlaşmaz tutumundan dolayı Kıbrıs sorununda yeni bir sürece geçilemediğini belirtti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile bir araya geldi.

KKTC Londra Temsilciliğinde yapılan ve bir saat süren görüşmede Cumhurbaşkanı Tatar’a, Özel Temsilci Güneş Onar eşlik etti.

Holguin, geçen hafta Brüksel’de Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ile görüşmüştü.

TÜRK TARAFININ KIBRIS SORUNU POZİSYONU

Görüşme sonrası Türk Ajansı Kıbrıs’a açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki pozisyonunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Holguin’in, ortak zemin bulma çabalarına teşekkür eden Tatar, gelinen aşamada ortak bir zemin olmadığının kesinleştiğini belirtti. Holguin’in 10 Temmuz’da raporunu BM Genel Sekreterine sunacağını söyleyen Tatar, Holguin’in görev süresi boyunca ortak zeminin daha da yok olduğunu gördüğünü vurguladı. Tatar, Rum liderliğinin uzlaşmaz tutumundan dolayı Kıbrıs sorununda yeni bir sürece geçilemediğini kaydetti.

MÜLKİYET KONUSUNDAKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Tatar, mülkiyet konusundaki son gelişmelere de değindi. Mülkiyet konusunda çözümün Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu belirten Tatar, Rum liderliğinin, KKTC’de inşaat sektörüne yatırım yapan kişilere karşı başlattığı caydırma faaliyetleri kapsamında yargıyı da bu siyasete alet ettikleri organize bir saldırı yürüttüğünü ifade etti. Tatar, bu konudaki gelişmeleri de Holguin’e aktardığını söyledi. Mülkiyet konusundaki başvuruların adresinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da tanınan Taşınmaz Mal Komisyonu olduğunu belirten Tatar, bu konunun kendilerini üzdüğünü dile getirdi.

OCAK AYINDA GÖREVE BAŞLAMIŞTI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önerdiği kişisel temsilci, Kolombiya’nın eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar'ın atanması için Aralık 2023'te Rum Yönetimi ile KKTC 6 ay süre şartıyla onay vermişti.

Ocak ayının ilk haftasında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar'ı Kıbrıs Şahsi Temsilcisi olarak atamıştı.

Cuellar, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çalışmalarda BM tarafından atanmış en son temsilci oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar