Tatar'dan, "şehitlere acıların yaşanmayacağı sağlam bir anlaşma borçlu olunduğu" mesajı

13 Temmuz 2024

Güncelleme: 13 Temmuz 2024

A
A

1958'de İnönü'de şehit edilenleri anmak için düzenlenen törene katılan Tatar, Kıbrıs Türklerine yapılan katliamlarda esas suçlu olanın onlar olduğunu kaydetti ve kendilerine iki ayrı devlet gerçeğinin bir şamar olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

İnönü Şehitleri, şehit edilişlerinin 66’ncı yıl dönümünde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katıldığı törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin henüz kurulmadığı ve İngiltere’nin Kıbrıs’tan çekilmediği 12 Temmuz 1958 tarihinde Mağusa Limanı’na giden İnönü’de yaşayan kişilerin öldürüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, katliamdan kısa bir süre sonra Kıbrıslı Türklerin, özgürlük ve varoluş mücadelesi için 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurduğunu ve İnönü’de yaşayanların da teşkilata katıldığını ifade etti.

İngiltere’nin çekilmesi sonrasında Kıbrıs’ta varılacak anlaşmanın görüşüldüğü dönemde katliamların devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün direndiğini ve mücahitlerin adil, kalıcı ve sürdürülebilir anlaşma için ağırlıklarını koyduğunu vurguladı.

"20 TEMMUZ'DA GÜNEY'E DE YUNANİSTAN BAŞBAKANI GİDİYOR"

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünün 20 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kutlanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, aynı tarihte Güney Kıbrıs’a da Yunanistan’ın başbakanının gideceğini ve orada yapacağı açıklamalara karşı verilecek cevaplarının olduğunu söyledi.

"KIBRIS'TA İKİ HALK VE DEVLET GERÇEĞİ ONLARA ŞAMARDIR"

Yunanistan’dan gelen komutanların önderliğinde Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için Kıbrıs Türklerine yönelik katliamlar yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Esas kabahatli ve suçlu kendileridir. Kendilerine bir şamar daha lazım bu şamar, Kıbrıs’ta iki ayrı halk, devlet ve demokrasi olduğunun gerçeğidir” dedi.

"FEDERASYON İSTİYOR GÖRÜNÜP ÜNİTER DEVLET İSTİYORLAR"

Rum tarafının tek egemenlik altında sözde federasyon istiyor gibi görünerek üniter bir devlet istediğini dile getiren Tatar, sıfır asker ve sıfır garanti istenerek Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğü ve askeri varlığının sonlandırılmak istendiğini kaydetti.

Adaya barışın 1974 yılında geldiğini ve eksik olanın bir anlaşma olduğunu ifade eden Tatar, anlaşmanın gerçekleşmesi için iki tarafın ve devletin işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak, iki halkın faydasına, bölgedeki dengeleri koruyacak, Türkiye ve Yunanistan’ın güvenlik meselelerini içerecek bir anlaşma için tekrar müzakere masasına oturacaklarına dikkat çekti.

Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü teyit edilmeden masaya oturulamayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını, “Bu kadar acıdan sonra şehitlere olan borcumuz, bir daha acıların yaşanmayacağı Kıbrıs’ta sağlam bir anlaşmaya varmaktır. İnönü Şehitlerini rahmetle anıyorum ruhları şad olsun.” diyerek bitirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar