Tatar'dan Türk devletleri liderlerine 20 Temmuz daveti

6 Temmuz 2024

Güncelleme: 6 Temmuz 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, “aile meclisimiz” diye hitap ettiği TDT liderlerini veya uygun görecekleri temsilcileri 20 Temmuz törenleri için KKTC'ye davet etti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayrıresmi Zirvesi'nde konuşma yaptı. 
 
Tatar, “Ulaştırma Bağlantısı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek” temasıyla yapılan zirvedeki konuşmasında, Şuşa'nın 3.5 yıl önce Ermeni işgalinden kurtarılmasını işaret ederek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz parçası olarak bugün kadim Şuşa’da bulunması son derece önemli ve tarihi bir olaydır." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası ve Doğu Akdeniz’deki Türk varlığının serdar bekçisi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"nin, tüm kurum ve kuruluşları ile Türk Devletleri Teşkilatı’nın faaliyet gösterdiği her alanda yer almak ve ilişkileri geliştirmek arzusunda olduğunu vurguladı. 

KKTC’nin Ercan Havalimanı, Gemikonağı Limanı ile uluslararası alanda tanınan Gazimağusa Limanı’nın TDT açısından çeşitli fırsatlar yarattığına inandığını belirten Ersin Tatar, nihai hedefin KKTC’yi sivil havacılıkta bölgesel merkez, deniz taşımacılığında güvenilir transit ülke haline getirmek olduğunu altını çizdi.

Tatar, bu kapsamda 2023 Temmuz ayında TDT Sekreteryası'na Gazimağusa Limanı’nın "Kardeş Limanlar" programına dahil edilmesi için yapılan başvurunun onaylanmasının, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ve hukuksuz izolasyona zulmüne karşı çok önemli bir destek ve mesaj olacağını kaydetti.

"Türk Dünyası 2040 Vizyonu" belgesinde taşımacılık ve lojistik alanındaki iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'nin Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Ulaşım Koridoru ve Zengezur Koridoru özelinde üzerine düşen her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu ifade etti.

TATAR TDT'Yİ DE 20 TEMMUZ TÖRENLERİNE DAVET ETTİ

Tatar, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın törenlerini işaret ederek, “aile meclisimiz” diye hitap ettiği TDT liderlerini veya uygun görecekleri temsilcilerini aralarında görmekten memnun olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gayrıresmi TDT Zirvesi Karabağ Deklerasyonu’nun imza törenine de katıldı.

Khurshidbanu Natavan Sarayı önündeki tören sonrası devlet başkanları Şuşa Kalesi’ne de yürüdü, fotoğraf çektirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar