"Tek suçlu hekim ve eczacılar mı?"

18 Aralık 2024

A
A

Çalışma Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde, muhalefet vekilleri reçete krizi ve bakım evlerinin yasal mevzuat sorunlarını ortaya koydu. Gardiyanoğlu, reçete kararının bir günde alınmadığını, daire yasalarının bitme aşamasında olduğunu anlattı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün gece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesi görüşülerek, 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesi oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.

REÇETE VE BAKIM EVİ KONUSU

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers ilk sözü alarak, eczacı ve hekimlerin halen soruşturma altında olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini görmekte zorlandıklarını dile getirdi.

Rogers, yaşlı bakım evlerinin, son yıllarda skandalların patladığı yerlerden biri olduğunu, hemen çözüleceği sanılan bu sorunların sürdüğünü, ilgili yasanın bakanlıkça sahiplenilmediğini ve halen de komitede görüşülebilecek durumda olmadığını anlattı.

Sosyal devlet olmanın şartı olan engelli ve yaşlı bakım evlerinin yetersizliklerine işaret eden Rogers, bir an önce yasal zeminin hazırlanmasını ve bu yerlerin denetlenmesini, insan onuruna yakışır yerler haline getirilmesini istedi. Rogers, devletin sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle yaşlıların bütün maaşını bakıcıya harcadığını kaydetti.

BESİM: REÇETE KRİZİNDE EN ÇOK HASTALAR ZARAR GÖRDÜ

Daha sonra söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Filiz Besim, reçete soruşturmasında yaşanan krizin çok büyük bir travma olduğunu dile getirerek, “Bu şekilde olmamalıydı. Bir yılı aşkın süre geçti. Hekimler, eczacılar çok üzüldü ama en büyük zararı hastalar gördü” ifadelerini kullandı.

Sistemsizliğin içinde tek suçlunun hekim ve eczacılar mı olduğunu soran Besim, bu travmanın yıllar boyu kaldırılamayacağını söyledi.

Bakanlık içinde sistemi doğru kullanmayan kişilerin de soruşturulup soruşturulmadığını soran Besim, Çalışma Bakanlığı'nda önce bir iç denetim ve ön çalışmadan sonra bu konunu polise yansımasını beklediklerini kaydetti.

"E-REÇETE SİSTEMİ SAĞLIK BAKANLIĞI İLE KURULMALI"

Filiz Besim, sadece sözleşmeli olan eczacıların reçetelerinin faturalarının kabul edileceğinin söylenmesinin yarattığı sıkıntıları anlatarak, reçetelerin ödenmesinde yaşanacak sıkıntılara değindi ve e-reçete sisteminin Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa kurulması gerektiğini söyledi.

"SİSTEM ECZACILARLA ÇALIŞILARAK YENİDEN KURULMALI"

Sistemin daha kapsayıcı şekilde tüm hekim ve eczacıları kapsayacak şekilde kurgulanması ve güçlü şekilde denetlenmesini öneren Besim, o güne kadar tüm eczanelerin reçetelerinin kabul edilmesini isteyerek, eczacıların sisteme güveni kalmadığını, eczacılarla birlikte çalışarak sistemin yeniden kurulmasını önerdi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Filiz Besim, sistemin denetlenebilir olmasını da “olmazsa olmaz” diye niteleyerek, sistemi denetleyecek en güçlü şeyin "genel sağlık sigortası" olacağını vurguladı.

2000 yılından beri bu konunun konuşulduğunu ancak hayata geçmediğini belirten Besim, çalışma ve sağlık bakanlıklarının bir türlü bir araya gelip sorunu çözemediğini ifade etti; bu durumun özellikle dezavantajlı, kırılgan gruplar için sorunlar yarattığını vurguladı.

ENGELLİ VE KALKANLI YAŞAM EVLERİ

Ciddi engeli olan bir çocuk sahibi anne-babaların çalışmasının çok zor olduğuna işaret eden Filiz Besim, bu durumdaki kişilere özlük hakları için güvence verilmesi gerektiğini söyledi.

Besim, Engelli Yaşam Evi’nin devreye girmesinin önemli ve anlamlı olduğunu kaydederek doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanı kadrolarında eksikliler olan Engelli Yaşam Evi’nin hep birlikte kaliteli çağdaş bir yere dönüştüreceklerini söyledi.

“Yasası yok denilerek ortada bırakılan Kalkanlı Yaşam Evi’nin idaresi tam olarak Çalışma Bakanlığı’na geçti mi?” diye soran Filiz Besim, “Yani Sağlık Bakanlığı, hemşiresi, doktoru, fizyoterapisti olmayan Çalışma Bakanlığı’na bu evi teslim etti.” diye konuştu.

GARDİYANOĞLU: REÇETE KARARI BİR GÜNDE ALINMADI

Konuşmacıları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Bakanlıkta her şeyin açık ve net olduğunu söyleyerek, ilaç ve reçete konusunda çok hassas olduğunu belirtti ve sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

Gardiyanoğlu, Bakanlık'ta ilgili birimlerle toplantılar yaptığını, reçete olaylarının bir günde alınan kararla yapılmadığını kaydetti.

Eczanelerde ilaç alımı ile ilgili geçiş süreçlerini de anlatan Sadık Gardiyanoğlu, amaçlarının insanların ilaca erişimini hızlandırarak, sıkıntıları çözmek olduğunu vurguladı.

"REHABİLİTASYON DEĞİL, BAKICILIK YAPILIYOR"

30 yıldır rehabilitasyon değil bakıcılık yapıldığını dile getiren Gardiyanoğlu, şu anda yapılan titiz çalışmaların olduğunu söyleyerek, gerçek bir rehabilitasyon merkezi yaratmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgileri paylaştı.

Bakanlığa bağlı dairelerin yasalarında değişikliklerin çalışılıp bitirilme aşamasına geldiğini bildiren Gardiyanoğlu, 30 yıllık sorunların hepsine dokunulduğunu kaydetti.

Gardiyanoğlu, 2025 yılında Çalışma Dairesi ile ilgili yapılan çalışmaları madde madde Meclis’te herkesle ve basın yoluyla tüm halkla paylaşacağını söyledi. 

Sadık Gardiyanoğlu'nun konuşmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar