Töre, Meclis Başkanlığı'na yeniden aday

17 Eylül 2024

Güncelleme: 17 Eylül 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, ikinci kez Meclis Başkanlığı'na aday olacak.

ZgotmplZ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve Meclis Başkanı Zorlu Töre, yeni yasama döneminde tekrar Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı'na aday olmayı düşündüğünü belirtti.

Kanal T'te yayınlanan "Gaze T" programda Mahmut Doğan'ın sorularını yanıtlayan Zorlu Töre, "Hükümetin desteğini bekliyorum." ifadesini kullandı.

Töre, "Yeni başkanlık divanı seçimleri yaklaşıyor; görevi sürdürmeyi arzuluyorum, ancak bu partimizin vereceği karara bağlı. Hükümetin beni desteklemesini umuyorum. Görevimizi 2,5 yıldır başarıyla yürütüyoruz. Hem ülke genelinde hem de Türki Cumhuriyetler'de önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Son bir yılda yasamada 120 yasa çıkarıldı ve 3 olağanüstü birleşim yapıldı..." şeklinde konuştu.

Zorlu Töre, tek aday olarak girdiği Meclis Başkanlığı seçimlerinde, 7 Mart 2022 tarihinde beşinci tur sonunda Meclis Başkanı seçilmişti.

Meclis Başkanlığı seçimlerinin ekim ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 10’uncu maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Meclis Başkanı seçimi, aday göstermeye hak kazanan grup veya grupların öngördüğü adaylar arasından yapılır. Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan Siyasal Partilerden, en fazla Milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan Siyasal Partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir Siyasal Parti bulunmaması halinde, konu Siyasal Parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulunca karara bağlanır.

GİZLİ OYLAMA VE EN FAZLA 5 TUR...

Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı için beşinci kez oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur.

Bu kurallar 1 veya 2 Meclis Başkan Yardımcısı seçiminde de aynen uygulanır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar