Töre: Yunan darbesi, Barış Harekatı sayesinde engellendi

14 Temmuz 2024

Güncelleme: 14 Temmuz 2024

A
A

Meclis Başkanı Zorlu Töre, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunan cuntasının desteklediği EOKA-B terör örgütü tarafından Enosis’i gerçekleştirmek için yapılan darbenin, Barış Harekatı sayesinde engellendiğini hatırlattı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Yunanistan’daki cunta yönetiminin desteğini arkasına alan Enosis anlayışına sahip Rum milliyetçilerinin 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği darbe ile ilgili mesaj yayımladı.

Töre, 1963’te başlayan Kanlı Noel saldırılarıyla birlikte Kıbrıs Türk halkının eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nden silah zoruyla dışlandığını, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rum devletine dönüştürüldüğünü ve Kıbrıs’ın Yunanistan'a ilhakı için büyük bir adım atıldığını belirtti.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre Töre, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Yıllarca Kıbrıs Türk halkının TMT öncülüğünde ve Anavatan Türkiye'nin desteğiyle verdiği varoluş mücadelesi sayesinde Enosis hayalleri suya düşmüştür. 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan’daki cuntanın desteklediği EOKA-B terör örgütü tarafından Nikos Sampson liderliğinde askeri darbe gerçekleştirilmiştir.

Enosis’i siyasi ve ekonomik yollardan zamana yayarak gerçekleştirmeye çalışan Makarios yönetimine karşı gerçekleşen bu faşist darbenin hedefi, Kıbrıs’ın derhal Yunanistan'a ilhakını sağlayarak Enosis’i gerçekleştirmekti.

Bu faşist kanlı darbede yüzlerce Rum öldürülerek, Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırılar ve katliamlar yapılmıştır. Bunun üzerine Anavatan Türkiye'nin Garanti ve İttifak Antlaşmaları'ndan doğan uluslararası haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği 'mutlu' Barış Harekatı sayesinde Kıbrıs'a barış ve huzur gelmiştir.  Ezelden beridir bu topraklarda hür ve bağımsız olarak yaşamakta olan Kıbrıs Türk halkının, self-determinasyon hakkını kullanarak kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar