Töre'den "Mavi Vatan'ın bekçileri"ne tam destek

19 Eylül 2024

Güncelleme: 19 Eylül 2024

A
A

Mavi Vatan’ın bekçileri olan denizcileri ağırlayan Töre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın güçlü olmasını istediklerini, bu bağlamda atılan tüm adımları da desteklediklerini söyledi.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Komodor Dnz. Alb. Volkan Salih Eser Deniz başkanlığındaki Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutan ve öğrencilerini kabul etti.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, Şeref Salonu’nda gerçekleşen kabulde konuşan Başkan Töre, Mavi Vatan’ın bekçileri olan denizcileri görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeliyiz.” sözlerini hatırlatan Töre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın güçlü olmasını istediklerini, bu bağlamda atılan tüm adımları da desteklediklerini söyledi.

Kıbrıs adasının Ortadoğu’ya hakim bir konumda bulunduğunu belirten Töre, bu sebeple Güney Kıbrıs’ın yürüttüğü deniz üssü çalışmalarına değindi, gerektiği takdirde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bir deniz üssü kurabileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye teatisi yapıldı.

MAVİ VATAN

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrin olarak tanımlanıyor.

Deniz kaynaklarının araştırılması, çıkarılması ve bu alanlardaki güvenliğin sağlanması gibi konuları içeriyor. Dolayısıyla Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ve bu bölgelerdeki stratejik, ekonomik ve askeri çıkarlarını ifade ediyor. Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişimi, deniz ticareti yollarının kontrolü ve bölgesel güç dengesi de bu politika içine dahildir.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan "Mavi Vatan" doktrinini geliştiren Cihat Yaycı, 2010'da Temel Deniz Hukuku kitabında bunu kayda geçirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar