Töre'den ortak alfabe mesajı

15 Temmuz 2024

Güncelleme: 15 Temmuz 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Türk dünyasında alfabe birliğini sağlamak gerektiğini, bunun gerçekleşmesi zaman alsa dahi dilde, fikirde ve işte birliğin oluşturulması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre,  Türkiye'den Kastamonu Üniversitesi ve Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) Genel Başkanı Adem Çilek’i ve beraberindeki heyeti Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda kabul etti.

Kabulde konuşan Başkan Töre, Türk dünyasında bazı ülkelerin Türkiye’nin kullandığı Latin alfabesini benimsediğini, bu yönde de çalışmaların devam ettiğini, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının ise takdire şayan olduğunu söyledi.

Türkiye ile fikirde ve alfabede iş birliği içerisinde olduklarını belirten Töre, diğer Türk devletleri ile de aynı birlikteliğin sağlanması gerekliğini dile getirdi. Zorlu Töre, bunun gerçekleşmesi zaman alsa dahi dilde, fikirde ve işte birliğin oluşturulması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in açıklamalarının kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, bayrağı daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.


TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABE ÇALIŞMALARI

 

Eylül 2022'de Türkiye'nin Bursa ilinde yapılan "Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı"nda Türk devletlerinin ortak bir alfabeye geçmesi ve dilde birlik sürecinin hızlandırılması amacıyla "Ortak Alfabe Komisyonu" kuruldu.

Türk devletlerinin dilden sorumlu kurumlarının temsilcilerinden oluşan komisyon, Türk devletleri dillerinin alfabelerinin uyumlaştırılması, Latin alfabesine geçmek niyetinde olan Türk devletlerine desteğin verilmesi amacıyla kuruldu.

KKTC’nin de yer aldığı komisyonda Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan da bulunuyor.

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu ikinci toplantısı bu yıl mayıs ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı. Toplantıda KKTC de temsil edildi.

Türk Cumhuriyetleri içinde alfabe değişikliğine gitmeyen bir tek Kırgızistan bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar