Türkiye-KKTC ortak tatbikatı nefesleri kesti

12 Haziran 2024

Güncelleme: 12 Haziran 2024

A
A

Doğu Akdeniz'de, KKTC hava sahası, karasuları ve ana karası ile Türkiye'nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda yapılan Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı başarıyla tamamlandı.

ZgotmplZ

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arama kurtarma teşkilatlarının sivil ve askeri unsurlarının katılımıyla Gazimağusa açıklarında gerçekleştirildi. Doğu Akdeniz'de, KKTC hava sahası, karasuları ve ana karası ile Türkiye'nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda yapılan tatbikat başarıyla tamamlandı.

Tatbikatta, üç farklı senaryo üzerinden çeşitli arama kurtarma operasyonları icra edildi. Bu operasyonlar arasında karaya düşen bir yolcu uçağındaki yolcu ve mürettebatın kurtarılması, düzensiz göçmenleri taşıyan gemilerle ilgili kazalar ve yangın çıkan kuru yük gemisindeki kişilerin kurtarılması yer aldı.

KATILIM VE EKİPMAN

Tatbikatın fiili kısmına Türkiye'den 1 fırkateyn, 1 insansız hava aracı, 3 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 5 helikopter, 2 uçak, 1 arama kurtarma timi, 1 özel harekat timi ve 1 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma timi katıldı. KKTC'den ise 3 sahil güvenlik botu, 2 helikopter, 2 römorkör, 2 bot ve 1 arama kurtarma timi yer aldı.

TATBİKATIN AMACI VE SONUÇLARI

Tatbikat sonunda basın açıklaması yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, vatan uğruna can veren tüm şehitleri rahmetle andı ve tatbikatın başarıyla tamamlandığını belirtti. Kendir, tatbikatın arama kurtarma ihtiyaçlarını tespit etmek, müdahale sürelerini minimuma indirmek ve iki ülkenin arama kurtarma teşkilatlarının eğitim seviyesini ve koordinasyonunu geliştirmek amacıyla yapıldığını ifade etti.

Tatbikatın, arama kurtarma teşkilatlarının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağladığını belirten Kendir, askeri ve sivil unsurların koordineli çalışabilmesi, arama kurtarma harekatına ilişkin komuta kontrol ve muhabere usullerinin denenmesine olanak sağladığını söyledi. Kendir, tatbikatın, deniz ve hava şartlarında arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından işbirliği içinde başarıyla icra edilebileceğini ulusal ve uluslararası kamuoyuna gösterdiğini vurguladı.

TC İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MEHMET SAĞLAM’IN AÇIKLAMALARI

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Sağlam, tatbikatın, deniz güvenliği alanında önemli bir adım olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki güçlü iş birliğini ve dostluğu vurguladı. Sağlam, tatbikatın, bölgesel ve uluslararası düzeyde barış ve güvenliğe katkı sağlayacağını ifade etti. Sağlam, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğini belirtti ve tatbikata gözlemci olarak katılan Azerbaycan, Bangladeş ve Moritanya’ya teşekkür etti.

Tatbikatın, artan düzensiz göç hareketleri ve acil durum müdahale yeteneklerini test etme açısından önemli olduğunu vurgulayan Sağlam, arama kurtarma teşkilatlarının uyumunu ve etkinliğini artırdığını kaydetti. Sağlam, denizlerde huzurun sağlanması, gemilerin güvenle seyahat etmesi ve acil durumlara hızlı müdahale edilmesinin, arama kurtarma ekiplerinin özverili çalışmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç ve diğer yetkililerle askeri ateşeler de takip etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar