Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenler anıldı

15 Temmuz 2024

Güncelleme: 15 Temmuz 2024

A
A

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Tatar törende, halkın demokrasi ve milli iradeye sahip çıktığını belirterek, darbe girişiminin başarılı olması için Güneydekilerin de dua ettiklerini hatırlattı.

ZgotmplZ

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında şehit düşenler KKTC’de de anılıyor. “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” nedeniyle Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bazı bakanlar, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.

Törende anıta çelenkler sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi. 

Konuşmaların ardından dua okunan tören, şehitlerin kabirlerine karanfil bırakılması ve 15 Temmuz Şehitleri anısına oluşturulan fidanlık ziyareti ile sona erdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, "Sinsi terör örgütünün, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nde devletin içerisine paralel bir yapı ile sızdığını" ifade ederek, Türk milletinin demokrasisine ve milli iradesine karşı girişimi kınadı.

O akşam Güney Kıbrıs’tan, “Darbe girişimi başarılı olsaydı Girne’de bayrağımızı dalgalandırabilecektik” şeklinde açıklamaların geldiğine işaret eden Tatar, “Darbe girişimin başarılı olması için Güneydekiler de dua ediyorlardı” diye konuştu.

TATAR: HALKIN DEMOKRASİ VE MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKMASI DÜNYA TARİHİNDE YERİNİ ALDI

15 Temmuz 2016 akşamı TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliği, kararlılığı ve halkın meydanlara dökülmesiyle dünyada örneği görülmemiş bir cesaret sergilendiğini ifade eden Tatar, halkın, canlarını feda etme uğruna her türlü saldırıya karşı kendilerini siper ederek, ülkenin demokrasisine ve milli iradeye sahip çıkmalarının dünya tarihinde yerini aldığını söyledi. 

Tatar, 50 yıl önce Enosis’i gerçekleştirmek, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için Yunanistan’daki cuntayı yönetenler ile Kıbrıs’taki iş birlikçilerinin darbeyle Makarios’u indirdiğini anlatarak, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının tarihinde, hem sekiz yıl hem de 50 yıl önceki 15 Temmuz’un darbelerle anıldığını kaydetti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da günün anlam ve belirten konuşmasında, Türkiye’de meydana gelen hain darbe teşebbüsünün, milletin cesur direnişi sayesinde başarıya ulaşmadığını kaydetti.

FEYZİOĞLU: FETÖ AYNI ZAMANDA SİNSİCE ÇALIŞAN BİR CASUSLUK ÖRGÜTÜDÜR

“Bilinmelidir ki, FETÖ yalnızca hain bir terör örgütü değildir. FETÖ aynı zamanda karanlık emelleri uğruna, sinsice çalışan bir casusluk örgütüdür” diyen Feyzioğlu, FETÖ’nün ve arkasındaki "malum kuklacıların" Türkiye’yi esaret altına alma, bölme, parçalama hayallerinin, sekiz yıl önce bugün TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü liderliği arkasında birleşen, tek vücut olan Türk milletinin sergilediği şanlı direnişe çarparak, "paramparça" olduğunu kaydetti.

“Şehitler ölmez, vatan bölünmez” vurgusu yapan Feyzioğlu, istiklal ve istikbal uğruna ülkede ve KKTC’de canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilere minnet borcunun asla ödenemeyeceğini söyledi.

Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anma Günü etkinlikleri kapsamında, geçtiğimiz cuma günü, Lefkoşa’da bulunan Hala Sultan Camii'nde “15 Temmuz Şehitlerini Yad” programı düzenlemiş, programa Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bazı bakanlar ve vatandaşlar katılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar