Ukrayna'ya F-16'lar ve 43 milyar dolar verilecek, 2026'daki NATO zirvesi Türkiye'de yapılacak

BBC, 11 Temmuz 2024

Güncelleme: 11 Temmuz 2024

A
A

NATO'nun 75'inci yıl zirvesinde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı.

ZgotmplZ
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde aile fotoğrafı çektirildi.
AA

ABD'nin en sahipliği yaptığı NATO'nun 75'inci yıl zirvesinde  sonuç bildirgesi yayımlandı.

4 Nisan 1949'da aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kurulan ve bugün 32 üyesi bulunan NATO'nun kuruluş hedefi, Rusya'nın da aralarında olduğu bir grup eski komünist cumhuriyetin oluşturduğu Sovyetler Birliği'nin Avrupa'da genişlemesini engellemek amacıyla bir blok oluşturmaktı. Birliğin 75'inci yıl zirvesinde de Rusya yine en büyük tehdit olarak yer aldı.

Washington D.C.’de iki gün süren NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde alınan kararla, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olması için "geri dönülemez bir yola girildiği" üzerinde uzlaşılırken, üyelik için bir tarih belirlenmedi. Birlik aynı zamanda Ukrayna'ya gelecek yıl için, ilk kez Amerikan F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 43,3 milyar dolarlık askeri yardım sözü verdi.

Zirvenin sonuç bildirgesinde ayrıca gelecek yılki zirvenin Haziran ayında Hollanda'nın Lahey kentinde, bir sonrakininse Türkiye'de yapacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirve bugün sona erecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar