Uyuşturucuyla mücadele stratejisi hazırlanıyor

27 Ağustos 2024

Güncelleme: 28 Ağustos 2024

A
A

Uyuşturucu ile etkin mücadele için geliştirilen stratejilerin aktarılması amacıyla toplantı düzenlendi.

ZgotmplZ

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2024-2025" Toplantısı'nda, uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan zorluklar ve atılması gereken adımlar tartışıldı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Acapulco Hotel'de yapılan toplantıda konuşan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, KKTC’nin uyuşturucu ile mücadelede etkin bir politika belirlemek amacıyla kapsamlı bir strateji geliştirdiğini belirtti.

MÜCADELE STRATEJİSİ

Hatipoğlu, bu stratejinin koordinasyon, arz ile mücadele, talep azaltımı, uluslararası ilişkiler, izleme ve değerlendirme ile iletişimin ön planda olduğu, bütüncül bir yaklaşımla hazırlandığını ifade etti.

Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle oluşturulacak bu stratejinin, 2024 yılının ilk yarısında başlatıldığını kaydeden Hatipoğlu, 2024 sonu itibarıyla tamamlanarak yürürlüğe girmesinin planlandığını belirtti.

SUNUMLAR

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu adına Genel Koordinatör Reyfet Abdu da bir sunum yaparak, mevcut durum, strateji ve hedefler hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.

Bunun yanında, İçişleri Bakanlığı adına Naim Pınar, Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürü Turgay Kırok, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gümrük ve Rüsumat Dairesi temsilcileri de kendi alanlarındaki mevcut durum ve eksiklikler üzerine sunumlar yaparak, uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan zorlukları ve atılması gereken adımları tartıştı.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürü Turgay Kırok konuşmasında, uyuşturucu ile mücadeleyi “bağımlıkla mücadele” ve “arz ile mücadele” olmak üzere ikiye ayırarak, arz ile mücadelede kaçakçılık ve yasa dışı ticaretin bulunduğunu anlattı.

KIROK: UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE DEĞİL, ANCAK SAVAŞ OLUR

Arza yönelik suçları “insanlık suçu” olarak adlandıran Kırok, uyuşturucu gelirlerinin başta terörizm olmak üzere birçok organize suçun finans kaynağı olduğunu belirterek, “Bu sebeple uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele değil ancak savaş olur.” dedi.

"HER YIL 30'DAN FAZLA ÜLKEDEN ZANLI YAKALADIK"

“Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü olarak her yıl 30'dan fazla farklı ülkeden uyuşturucu ticareti yapan zanlı tespit edip yakalayarak yargıya havale ettik ve bu da bize uyuşturucu ticaretinin global bir sorun olduğunu en açık şekilde gösteriyor.” ifadelerini kullanan Kırok, uyuşturucu ile mücadelede personelin yanı sıra narkotik dedektör köpeklerin rolünün büyük olduğunu aktardı.

NARKOTİK KÖPEKLER

Kırok, “Son iki yıl içerisinde narkotik dedektör köpek sayımızı 12’ye yükselttik. Her biri ayrı bir değer olan sevimli dostlarımız uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası haline gelmişlerdir.” dedi. 

GÜNEY'DEN TRANSFERİ ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR

Ülkeye uyuşturucu sokmama noktasında kararlılıklarını vurgulayan Kırok, “Uyuşturucunun ülkemize en önemli geliş rotası olan Güney Kıbrıs üzerinden transferini engellemek adına Gümrük ve Rüsumat Dairesi ile iş birliği içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu maksatla Gümrük ve Rüsumat Dairesi personeline yönelik uyuşturucu türlerini tanıma gibi konularda tarafımızdan eğitimler verdik, bu eğitimler de paydaş kuruluşlarla devam edecektir. Uyuşturucu ile mücadelede paydaş kurumlara verilen eğitimlerin meyvelerini kısa sürede aldığımızı görmek bizi hayli mutlu etmektedir. Eğer uyuşturucu tacirlerine karşı savaşı kazanmak istiyorsak hep birlikte savaşmalıyız.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar