Yangın kontrol altına alındı: Karadan müdahale edilemedi, sadece 2 helikopter görev yaptı

6 Haziran 2024

Güncelleme: 7 Haziran 2024

A
A

Mersinlik-Tatlısu arasındaki ormanlık arazide çıkan yangın kontrol altına alınabildi. Yol olmadığı için karadan müdahalenin yapılamadığı yangına sadece iki helikopterle müdahale edildi. Aynı alan 2 yıl önce de yanmıştı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Mersinlik-Tatlısu arasındaki ormanlık arazide yangın çıktı.

Saat 15.00 sularında başlayan ve akşam 20.00 sularında kontrol altına alınan yangına polis itfaiye, Orman Dairesi ve Sivil Savunma ekipleri, belediyeler ve bölge halkı müdahale etti.

Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Tatlısu-Mersinlik arasındaki ormanlık arazide çıkan yangının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

İki helikopterin devamlı alevlerin olduğu bölgeye su getirip boşalttığını kaydeden Tatar, tekrar alevlenme olmasın diye soğutma çalışmaları sabaha dek devam edeceğini vurguladı.

YANGIN TAMAMEN SÖNDÜRÜLDÜ

Mersinlik-Tatlısu arasındaki ormanlık alanda dün başlayan ve akşam saatlerinde kontrol altına alınabilen yangın tamamen söndü ancak  yangın alanında itfaiye ekipleri ve iş araçlarının (greyderler) çalışmaları devam ediyor. Şu an için yeni bir yanma veya alevlenme yok.

BAKAN ÇAVUŞ: SOĞUTMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da yaptığı açıklamada, sıcakların artmasıyla birlikte yangınların da sıklaştığını söyledi; dün de Çınarlı’da İncirli Mağara civarında yangın çıktığını hatırlattı.

Tatlısu - Mersinlik arasında başlayan yangının, erken müdahaleyle özellikle helikopterle erken müdahale sayesinde kontrol altına alındığını vurgulayan Çavuş, “Şu anda soğutma çalışmaları başladı. Hava kararmadan soğutma çalışmalarını da tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Çavuş, çalışmalara sabaha kadar aralıksız devam edileceğini de bildirdi.

Halkı yangınlara karşı dikkatli olmaya, özellikle sigara izmariti atılmamasını, en ufak bir duman görüldüğünde itfaiye ve orman yangın ihbar hatlarının aranmasını isteyen Çavuş, sıcaklığın bugün  bu bölgede 45 dereceye kadar yükselmesinin de önemli bir etken olduğunu kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, yangının çetin ve sarp bir bölgede başladığını, iş araçlarının açtığı yol sayesinde bölgeye gelebildiklerini, alevlere de ancak helikopterlerle müdahale edilebildiğini anlattı.

Çavuş, tüm imkanlarıyla yangını söndürmek için çalıştıklarını kaydederek benzer olaylar yaşanmasın diye tüm halkı duyarlı olmaya çağırdı.

KARADAN MÜDAHALE EDİLEMEDİ

İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, Mersinlik-Tatlısu arasında çıkan yangının henüz kontrol altına alınamadığını belirterek, yangına karadan da müdahale edilebilmesi için şu anda dozerlerle şerit açılmaya çalışıldığını söyledi.

SADECE İKİ HELİKOPTER...

Toroslu, şu anda yangına biri Türkiye’den gelen, biri de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın olan iki helikopterle havadan müdahalenin sürdüğünü açıkladı.

Toroslu, şeritlerin açılmasının tamamlanmak üzere olduğunu, o zaman yangına karadan da müdahalenin mümkün olacağını ifade ederek, rüzgarın aşırı artmaması ve karadan müdahaleyle yangının kontrol altına alınabileceğini öngördüklerini ifade etti.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Yangın nedeniyle yangının Tatlısu - Geçitkale Anayolu kenarlarına kadar ilerlemesi ve yangına müdahale eden araçların sorunsuz çalışabilmesi için, Tatlısu - Geçitkale Anayolu'nun trafik akışına kapatıldığı bildirildi.

YARDIM ÇAĞRISI

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Tatlısu-Mersinlik arasında çıkan orman yangınına müdahale için yardım çağrısı yaptı.

Orçan, Tatlısu-Mersinlik arasındaki asfalt yolun solundaki bölgede başlayan yangına şu anda iki helikopterle havadan müdahale edildiğini söyledi.

Bölge tepelik olduğu için, karadan itfaiye araçlarının alevlere ulaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Orçan, "Durum çok kötüydü, ancak havadan müdahale başlayınca yangın biraz daha kontrollü sürüyor" dedi.

Orçan, riskin çok büyük olduğunu, alevler kontrol altına alınamazsa Haziran 2022'deki yangının ulaştığı noktaya kadar gitme tehlikesi bulunduğunu anlattı.

Orçan, insan desteğine de ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN VE BAKANLAR YANGIN ALANINDA

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve diğer yetkililer yangın söndürme çalışmalarını yerinde izliyor.

ÜSTEL: AKŞAMA KADAR SÖNDÜRÜLECEK

Başbakan Ünal Üstel,  Tatlısu-Mersinlik yangınına iki helikopterle müdahale edildiğini, akşama kadar söndürüleceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, yangın söndürme çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alarak çalışmaları izliyor.

 

Detaylar aktarılıyor...

 


AYNI BÖLGE 21 HAZİRAN 2022'DE GÜNLERCE YANMIŞTI
Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasındaki dağlık ve ormanlık alan.

20 BİN DÖNÜM YANDI...

Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasındaki dağlık ve ormanlık alanda 21 Haziran 2022'de başlayan ve 5 gün süren yangın, Mersinlik, Ağıllar, Ardahan ve Topçuköy köylerini kapsayan yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda etkili olmuştu.

Yangın, bir iş insanının dağlık arazide bulunan eski bir evi tadilat yaparken, orada bulunan kepçe diye bilinen iş makinesinin elektrik kısmından çıkmıştı. İş insanı ve sürücü tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılarak yargılamasına devam edilmişti.

YANAN YERE YİNE ÇAM DİKİLDİ...

Orman Dairesi, 2024 yılında Mersinlik ile Ardahan arasında daha önce yanmış alana 161 bin fidan dikildiğini duyurmuştu.

Ocak 2024’te başlayan ve şubat sonunda tamamlanan dikim çalışmaları çerçevesinde 9 bin 740 kızılçam, 33 bin 780 selvi, 45 bin 380 fıstık çamı, 29 bin 160 halep çamı, 1240 ılgın ve 41 bin 680 okaliptüs fidanının dikildiği açıklandı.

21 Haziran 2022'de başlayan ve 5 gün süren yangın, Mersinlik, Ağıllar, Ardahan ve Topçuköy köylerini kapsayan yangın yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda etkili olmuştu.
2020 - TEPEBAŞI-KALKANLI YANGINI

17 Mayıs 2020 tarihinde Tepebaşı-Kalkanlı arasında çıkan orman yangınında 973,08 hektarlık orman ve özel arazi zarar gördü, 84 bin 367 fidan ile 280 bin civarı ise ağaç ise alevlerle yok oldu.

1995 BÜYÜK YANGINI...

Kuzey Kıbrıs'ta en son bu büyüklükte bir yangın 1995 yılında Beşparmak Dağları'nda yaşanmıştı.  

Beşparmak Dağları’nda çıkan ve 2 gün boyunca devam eden yangın felaketinin üzerinden 29 yıl geçti. 27 Haziran 1995 tarihinde Beşparmak dağlarının batısında Malatya köyü yakınlarında başlayıp, 29 Haziran 1995 tarihine kadar süren büyük orman yangını, batıdan doğuya doğru 25 km uzunlukta ve 5-6 km genişlikte bir alanda etkili olmuştu.

Bu büyük yangın felaketi sonucunda, 5 bin 803 hektar orman alanı ve 2 bin 266 hektar tarım alanı olmak üzere, toplamda 8 bin 69 hektar alanın tamamen yandı. Bu da yaklaşık 80 bin dönüm arazinin yandığı anlamına geliyor.

YASA HALA MECLİS'TE

KKTC’de 2023 yılında toplam 544 yangın meydana gelirken, Ocak-18 Mart 2024 tarihleri arasında 82 yangın meydana geldi. Mimar ve Mühendisler Odası Birliği’nin 2020’de hazırladığı yasa ve tüzükler ise Meclis'te bekliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar