Yapay zekanın, KKTC tarımında da kullanılması için öneriler

2 Haziran 2024

A
A

Doç. Dr. Burhanettin İmrak, Kuzey Kıbrıs'ta yapılan tarımda yapay zeka teknolojilerinin kullanılmasıyla enerji ve maliyet tasarrufunun sağlanabileceğini, verimliliğin artırılabileceğini ve suyun daha verimli kullanılacağını vurguladı.

ZgotmplZ

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin İmrak’a göre KKTC'de tarımda su, elektrik ve mazot tasarrufu ve daha az maliyetle üretim için, yapay zekalı teknolojilere geçilmesi gerekiyor.

Bahçe Bitkileri Uzmanı İmrak, yapay zekalı teknolojilerin sulamada kullanımı konusunda Lefkoşa’da bir grup üreticiye bilgi verdi.

 TAK’a da konuşan İmrak, Türkiye’den gelen suyun sulamada da kullanıldığını ancak bu suyun kısıtlı ve maliyetli olduğunu, dolayısıyla verimliliği arttırmak gerektiğini, bunun için de yapay zekalı cihazların kullanılabileceğini ifade etti.

KURAKLIĞA DAYANIKLI BİTKİLER VE YAPAY ZEKA

İmrak, kuraklığa dayanıklı işlerin tercih edilmesinin yanı sıra, kullanım su ihtiyacı ve topraktaki su kesintisi olarak ölçü, sulama, teknolojilerin önemine değindi. İspanya, İtalya ve İsrail gibi çeşitli bu sistemlerin yaygın olarak dağıtıldığını belirtti. Bu sistemlerin toprakta ne kadar su bulunduğunu ve ne kadar su hesaplandığının hesaplandığını vurguladı.

AKILLI SULAMA SİSTEMLERİ

İmrak, satış su fiyatlarını belirlemek için kullanılan sensörlerin topraktaki su izinlerini, tuzluluğu ve yaprak takip ölçüm miktarının parçalarının çoğaldığını belirtti. Bu cihazlar sayesinde cep telefonlarına gelen uyarılarla sulamayı başlatıp durdurabiliyorlar. Aşırı su bağlantısı israfa ve bitkiye zarara yol açan İmrak, suyun ekonomik olarak kullanımının önemine dikkat çekti.

TUZLULUK YÖNETİMİ

Topraktaki tuzluluğun bitkisel karşılığını ve getirisini vereni söyleyen İmrak, yapay zeka destekli teknolojilerin toprakta biriken tuzluluğu ölçerek mücadele programlarının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.

DEVAMLI BİLGİ AKIŞI VE ALTERNATİF ÜRÜNLER

İmrak, Türkiye'de yapay zekalı sulama testlerinin başlatıldığını ve bu sistemlerin topraktaki su oranı ve tuzluluk hakkında sürekli bilgi gösterdiğini anlattı. Ayrıca KKTC'de narenciyeye alternatif olarak çoğaltılmasının genişletilmesine inanmadığını, bu çeşitliliğin üretici için sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü belirtti.

SUYUN VERİMLİ KULLANIMI VE DRON TEKNOLOJİSİ

İmrak, suyun verimli kullanımıyla ilgili olarak, Türkiye'den temin edilen 20 bin dekar alanın sulandığını ve bu alanların ayda 20 saat fazla su ödemesinin büyük bir su kaybının nedeni olduğunu söyledi. Akıllı sistemlerin bu kaybının önleyeceğini ve suyun yanı sıra elektrik tasarrufundan da söz edildiğini belirtti. İyi tarım uygulamaları dronların da çalıştırılması ve termal ölçüm yapan dronlarla tarladaki susuz veya tuz oranı yüksek bölgelerin tespit edilebildiğini ekledi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar