Yasa değişti... Kimlerin emlakçı olacağına kurul karar verecek

9 Temmuz 2024

Güncelleme: 9 Temmuz 2024

A
A

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasa Önerisi, oyçokluğuyla kabul edildi. CTP, kayıt dışı emlakçılara verilecek cezaların caydırıcı olmadığı gerekçesiyle ret oyu verdi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasa Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla kabul edildi.

Yasaya göre Emlakçılar Birliği emlakçılara yetkiler verilecek. Ancak kimin emlakçı olacağına, oluşturulacak kurul karar verecek. Emlakçılar Birliği'nin yetkisinde olmayacak.

Birlik üyeliğinden çıkarılan kişiler, sadece komisyonun onaylaması ile emlakçılık yapamayacak. Komisyondan geçene kadar üyelikten çıkarılsa bile emlakçılık yapabilecek.

Yasayla emlak sektörünü denetim ve kontrol altına alarak Birliğe tüzel kişilik kazandırma hedefleniyor.

ÖZTÜRK: YASA DIŞI EMLAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Komite Başkanı Yasemi Öztürk, yasa dışı emlakçılığın önüne geçilmesi için bu yasanın gerekli olduğunu vurgulayarak, yerli vatandaşın emlak sektöründe para kazanamaz hale geldiğini ifade etti. Öztürk, emeği geçenlere teşekkür etti.

TUFAN ERHÜRMAN: ADİL REKABET SAĞLANMALI

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, kayıtlı emlakçıların haksız rekabete uğradığını ve yabancı uyruklu kayıtsız emlakçıların varlığının yasal düzenlemeyi zorunlu kıldığını söyledi. Erhürman, Emlakçılar Birliği'nin kamu kurumu niteliğinde olacağını, emlakçılara yetkiler verileceğini, ancak kimin emlakçı olacağına devletin karar vereceğini belirtti. Ayrıca, kayıt dışı emlakçılara verilecek cezaların caydırıcı olabilmesi için iptal kararının belirlenmesi gerektiğini savundu.

ÜRÜN SOLYALI: YASA TASARISI AMACINA HİZMET ETMİYOR

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, tasarının amacına hizmet eden bir yasa olmadığını belirterek ret oyu verdiklerini söyledi. Solyalı, "Sizi kandırmışlar, ne üyelerinizi üye yapabiliyorsunuz ne de üyelerinizi atsanız da emlakçılık yapmalarını engelleyebiliyorsunuz" diyerek emlakçılığın güvenli bir ortamda yapılmasını önemsediklerini ancak yasa tasarısının bunu sağlamadığını ifade etti.

FAZİLET ÖZDENEFE: YASA TASARISI İHTİYAÇLARA CEVAP VERMİYOR

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, yasanın olağanüstü genel kurul gündemine neden alındığını sorguladı ve sektördeki ihtiyaçlara uygun yasa yapılması gerektiğini savundu. Özdenefe, UBP’nin ülkeyi Orta Çağ kurallarıyla yönetir hale getirdiğini iddia ederek, yasa önerisinin ihtiyaçlara cevap vermediğini belirtti.

YASEMİ ÖZTÜRK: EKSİKLER VARSA ÖNERİLERE AÇIĞIZ

Öztürk, kimseyi kandırma niyetleri olmadığını ve yasa önerisinin en doğru şekilde hazırlandığını belirtti. Öztürk, "En iyisini yaptık her şeyi çözeceğiz diyemeyiz ama bir, sıfırdan iyidir" dedi. Ayrıca, eksikler varsa her türlü öneriye açık olduklarını ve 38/2007 sayılı yasayla ilgili çalışma yapılacağını söyledi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar