Yunanistan günlerdir felaketi yaşıyor...

13 Ağustos 2024

A
A

11 Ağustos'ta başkent Atina yakınlarındaki Varnava bölgesinde başlayan ve en az bir kişinin ölümüne yol açan yangın, 2024 yılının en büyük yangını olarak kayıtlara geçti. Şu a kadar 100 bin dönümden fazla alanın yandı.

ZgotmplZ

Yunanistan, günlerdir devam eden büyük bir yangın felaketiyle savaşıyor. 11 Ağustos'ta başkent Atina yakınlarındaki Varnava'da başlayan yangın, şiddetli rüzgarlar nedeniyle kontrol altına alınamıyor ve Attiki'nin çeşitli bölgelerine yayılıyor. Hem havadan hem de karadan müdahaleler sürüyor.

YILIN EN BÜYÜK YANGINI

Türkiye'nin 2 uçak ve 1 helikopterle yardım desteği verdiği Yunanistan'da büyük bir seferberlik söz konusu. Atina çevresindeki riskli bölgeler tahliye ediliyor ve bu yangının 2024 yılı içerisindeki en büyük yangın olduğu değerlendiriliyor.

Yunanistan İtfaiyeciler Federasyonu Başkanı Nikos Lavranos, yangının büyüklüğü ve karmaşıklığı nedeniyle operasyonel planların sık sık güncellenmesi gerektiğini belirtti.

"RÜZGAR YENİDEN KUVVETLENECEK"

Lavranos, Varnava bölgesindeki yangının rüzgarın şiddetinin azalmasıyla kontrol altına alınmaya başlandığını, ancak bu akşam rüzgarların yeniden kuvvetleneceği yönünde öngörülerin endişe verici olduğunu aktardı. Yangının büyüklüğü ve karmaşıklığı nedeniyle 700'den fazla itfaiyeci görevlendirildi.

Lavranos, tahliye emirlerine uymayan bazı kişilerin evlerinde mahsur kaldığını ve bu kişilerin kurtarılmasının itfaiyecilerin hayatını tehlikeye attığını belirtti.

100 BİN DÖNÜMDEN FAZLA ALAN YANDI

Yunan basınında çıkan haberlere göre, bugüne kadar 100 bin dönümden fazla alan yandı. Üç hastane, iki manastır ve çok sayıda yerleşim birimi tahliye edildi. Ülkenin perşembe gününe kadar şiddetli rüzgarlar ve 40 dereceye kadar ulaşacağı tahmin edilen sıcaklıklar nedeniyle "yüksek yangın alarmında" kalacağı kaydedildi.

TÜRKİYE'DEN HAVA DESTEĞİ

Türkiye, yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter gönderdi. Türk ekipler yangın söndürme çalışmalarını Atina Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı'ndan Tatoi Askeri Havaalanı'na ulaşıp buradan yürütecek.

ULUSLARARASI YARDIMLAR

Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan ve Romanya'dan da uçak, itfaiye ekipleri ve araçlar gönderildi.

BİR KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Varnava'da başlayan ve Vrilisia'ya sıçrayan yangında yanmış bir ceset bulundu. Bu kişinin, tahliye emri verilen bir alandaki binada mahsur kalan 65 yaşlarında bir çalışan olduğu değerlendiriliyor.

2023 yılında Yunanistan'da çıkan orman yangınlarında en az 28 kişi hayatını kaybetmiş, 20'den fazla kişi yaralanmıştı. 2018 yılında ise Atina'nın doğusundaki Mati sahil kasabasında çıkan orman yangınında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar