Yüzyılın en travmatik olayı, 11 Eylül saldırılarıyla yaşandı

11 Eylül 2024

A
A

El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Washington'daki Pentagon'a düzenlediği saldırılardan sonra Irak ve Afganistan işgal edildi. ABD, dünya geneline terör korkusunu yaydı.

ZgotmplZ

11 Eylül 2001'de, El Kaide üyeleri tarafından kaçırılan dört Amerikan yolcu uçağı, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri ve Washington DC yakınlarındaki Pentagon gibi önemli hedeflere çarptı.

Saldırılar sırasında iki uçak İkiz Kuleler’e, üçüncü uçak Pentagon’a, dördüncü uçak ise Pennsylvania'da bir alana düştü. Saldırılarda, 2977 kişi hayatını kaybetti; çoğu New York'taki binalarda bulunuyordu.

Saldırılar, El Kaide tarafından planlandı ve 19 teröristten oluşan dört grup tarafından gerçekleştirildi. Saldırganlar, ABD'deki uçuş okullarında eğitim almış kişilerdi ve çoğunluğu Suudi Arabistan vatandaşıydı.

ABD'NİN TEPKİSİ VE SONRASI

Saldırılardan kısa bir süre sonra ABD, Afganistan’ı işgal etti ve El Kaide ile bağlantılı kişileri yakalamaya yönelik operasyonlar başlattı. Usame Bin Ladin, 2011 yılında Pakistan’da bir ABD operasyonuyla öldürüldü.

Guantanamo Kampı, yabancı terör zanlılarını tutmak için açıldı ve hâlâ tartışmalı bir şekilde faaliyet gösteriyor.

IRAK'IN İŞGALİ

El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Washington'daki Pentagon'a düzenlediği saldırılardan sonra, dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Irak'ı işgal etme planları yapmaya başladı.

Bush, Saddam Hüsseyin'in kitle imha silahları üretmeye ve saklamaya devam ettiğini, Irak'ın İran ve Kuzey Kore ile birlikte uluslararası bir "şer ekseninin" parçası olduğunu iddia etti.

ABD Kongresi, Ekim 2002'de Irak'a askeri operasyon düzenlenmesine izin verdi.

Irak ordusu Mayıs ayının başında yenildi ve rejim devrildi. Saddam Hüseyin daha sonra yakalandı, yargılandı ve idam edildi.

Ancak Irak'ta kitle imha silahı bulunamadı.

2004 yılında ülkede mezhep çatışmaları alevlendi. Daha sonraki yıllarda Irak'ın Sünni ve Şii grupları arasında iç savaş yaşandı.

ABD askerleri Irak'tan ancak 2011'de çekildi.

2003-2011 yılları arasında Irak'ta 461 bin kişinin savaşa bağlı nedenlerle öldüğü ve savaşın 3 trilyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

11 EYLÜL'ÜN MİRASI

Saldırılar sonrası ABD'de güvenlik önlemleri büyük ölçüde arttırıldı, uçuş kontrolleri sıkılaştırıldı ve yeni güvenlik birimleri oluşturuldu. İkiz Kuleler'in bulunduğu yerde bugün anıtlar ve yeni binalar bulunuyor.

ABD'nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Taliban yeniden yönetimi ele geçirdi, ancak El Kaide hâlâ küresel varlığını sürdürüyor.

Bu olay, modern tarihin en travmatik saldırılarından biri olarak, küresel güvenlik politikalarında köklü değişikliklere neden oldu ve uluslararası ilişkilerde kalıcı etkiler yarattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar