Sucuoğlu hüsranda... UBP yine "Töre" dedi

7 Ekim 2024

Güncelleme: 7 Ekim 2024

A
A

UBP milletvekillerinin Meclis Başkanlığı adaylığı için Zorlu Töre ve Faiz Sucuoğlu ikilisinden Töre'yi tercih ettiği bildirildi.

ZgotmplZ
Faiz Sucuoğlu, Ekim 2021'de yapılan UBP'nin 22'nci Olağan Kurultayı'nda Zorlu Töre ve Hasan Taçoy'u geride bırakarak genel başkan seçilmişti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı'nı yeni dönemde de bir son dakika sürprizi yaşanmazsa Zorlu Töre üstlenecek.

Bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak Başkanlık Divanı seçimleri öncesi adayını belirlemek için toplanan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grubu, yapılan oylamada Töre'yi seçti.

23 vekilin katıldığı oylamada Zorlu Töre’nin 13 oy aldığı, Faiz Sucuoğlu'nun ise 10 oyda kaldığı öğrenildi.

Sonuç üzerine Faiz Sucuoğlu'nun Meclis'i terk ettiği bildirildi.


Başkanlık Divanı meclis üyeleri arasından seçilen Meclis Başkanı, başkan yardımcısı, idare amiri ve divan katiplerinden oluşuyor.

Meclis aritmetiğine göre, başkan, idare amiri ve iki divan katibi UBP'den; başkan yardımcısı ve iki divan katibi de Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) seçilecek.

50 kişilik Meclis'te UBP'nin 24, CTP'nin 18 sandalyesi bulunuyor.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 10’uncu maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Meclis Başkanı seçimi, aday göstermeye hak kazanan grup veya grupların öngördüğü adaylar arasından yapılır. Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan Siyasal Partilerden, en fazla Milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan Siyasal Partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir Siyasal Parti bulunmaması halinde, konu Siyasal Parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulunca karara bağlanır.

GİZLİ OYLAMA VE EN FAZLA 5 TUR...

Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı için beşinci kez oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur.

Bu kurallar 1 veya 2 Meclis Başkan Yardımcısı seçiminde de aynen uygulanır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar