15 yıldır komitede bekliyordu... Kimyasallar Yasası'nın Meclis'ten geçmesi bekleniyor

23 Haziran 2024

A
A

Yaklaşık 15 yıldır üzerinde çalışılan ve AB Koordinasyon Merkezi bünyesinde hazırlanan "Kimyasallar Yasası" yarın Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak.

ZgotmplZ

Haziran başında, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite tarafından oybirliğiyle kabul edilen tasarının Genel Kurul’da da oybirliğiyle kabul edilmesi bekleniyor.

Yasa Tasarısı, yaklaşık 15 yıldır AB Koordinasyon Merkezi bünyesinde çalışılmış, ancak Meclis alt komitelerinden geçemiyordu.

UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, "Sağlığımız ve çevremiz açısından çok önemli bir yasayı geçirmiş olacağız" diyerek yasanın önemini vurguladı. Kurallara uygun kimyasal ürünlerin piyasada bulunmasının halk sağlığını koruyacağını ve çevre sorunlarına karşı büyük bir önlem olacağını kaydetti.

YASANIN AMACI VE KAPSAMI

Hasipoğlu, yasanın amacının kimyasalların imalatı, ithalatı ve kullanımı sonucu oluşabilecek olumsuz etkileri ve riskleri kontrol altına alarak insan sağlığını ve çevreyi korumak olduğunu belirtti. Yasa, kimyasalların sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi, biyosidal ürünlerin piyasaya sürülmesi, deterjanlar ve tehlikeli kimyasalların imalatı ve kullanımı gibi alanları kapsayacak.

KİMYASALLARIN KONTROLÜ VE FARKINDALIĞIN ÖNEMİ

Hasipoğlu, kimyasalların kontrolü ve güvenli kullanımının evrensel bir konu olduğunu vurguladı.

Kimyasalların kontrolü ve bu konuda farkındalığın artması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli rol oynuyor. Yasa tasarısının, AB'nin REACH (Registration, Evaluation, Authorization, and Restriction of Chemicals) tüzüğüne ve ilgili direktiflere dayanarak oluşturulduğunu belirtti.

SAĞLIK VE ÇEVRE AÇISINDAN ÖNEM

Kimyasalların doğru kullanılmaması durumunda solunum yolu hastalıkları, alerjiler, kısırlık, hormonsal bozukluklar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Hasipoğlu, yasanın bu tür sağlık ve çevre sorunlarının önlenmesinde büyük rol oynayacağını kaydetti. Ayrıca, yasa tasarısı ve buna bağlı düzenlemeler, tehlikeli kimyasalların bulunduğu depolarda çıkan yangınlar gibi çevresel felaketlerin önlenmesine yardımcı olacak.

MEVCUT SIKINTILAR VE YENİ YASA İLE ÇÖZÜMLERİ

Hasipoğlu, kimyasallara yönelik etkin piyasa kontrolünün yapılamaması, üretici ve tüketici bilincinin artırılamaması, zararlı kimyasal ürünlerin tespiti üzerine cezai işlemlerin uygulanamaması gibi mevcut sıkıntıların yasa ile aşılacağını belirtti. Yasanın AB ve Türkiye mevzuatları ile uyumlu olacağını ve bu sayede kimyasalların etkili ve istikrarlı bir şekilde kontrol altında tutulacağını ifade etti.

KİMYASALLAR TEKNİK KOMİTESİ

Yasa ile birlikte, kimyasallar yönetiminin uygun bir şekilde yürütülmesi için Kimyasallar Teknik Komitesi kurulacak. Komitede sadece bakanlık tarafı değil, özel sektör ve ilgili odadan da üyelerin yer alması kararlaştırıldı. Yasanın ana yürütücüsünün Sağlık Bakanlığı olacağı, ancak sorumlulukların Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi arasında bölüneceği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar