26 ret oyu alan Kutlu Evren'in adaylığı sona mı erdi?

7 Ekim 2024

Güncelleme: 7 Ekim 2024

A
A

Meclis İçtüzüğünü hatırlatan eski Ombudsman Emine Dizdarlı “Kutlu Evren 26 ret oyuyla Meclis Başkanlığı adaylığına devam etmesine olanak yoktur.'' açıklamasını yaptı.

ZgotmplZ

Zorlu Töre, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için yapılan ilk dört tur oylamada Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) beklenen desteği alamamış ve salt çoğunluğa ulaşamadı.

Bunun ardından UBP, Töre'nin adaylığını geri çekerek Girne Milletvekili Kutlu Evren'i aday gösterdi. Ancak, Kutlu Evren de ilk turda 22 kabul ve 26 ret oy alarak seçilemedi. Evren'in 26 ret oyu alması, adaylığının iptali yönünde tartışmalara yol açtı.

DİZDARLI, MECLİS İÇ TÜZÜĞÜNÜ HATIRLATTI

Eski Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, KKTC Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğüne atıfta bulunarak, mevcut durumu değerlendirdi. Meclis Başkanlığı seçim sürecinin 10'uncu maddesine göre düzenlendiğini belirten Dizdarlı, özellikle dördüncü turda salt çoğunluk sağlanamaması halinde beşinci turda en fazla oy alan adayın başkan olarak seçileceğini vurguladı. Beşinci turda adayların tek olması halinde de aynı kuralların geçerli olduğunu ekledi.

Dizdarlı, içtüzüğe göre beş turdan fazla oylama yapılmasının mümkün olmadığını belirtti ve Kutlu Evren'in aldığı 26 ret oyuyla adaylığını sürdüremeyeceğini ifade etti. Aksi bir uygulamanın Meclis iradesine ve Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğüne aykırı olacağını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar