"4 yılda yakıt nedeniyle 70 milyon dolar zarar edildi"

21 Ağustos 2024

Güncelleme: 21 Ağustos 2024

A
A

El-Sen Genel Sekreteri Peksever, Teknecik’te elektrik üretimi sırasında 4 yıl içerisinde yakıttan 70 milyon dolar zarar edildiğini iddia etti.

ZgotmplZ

El-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, elektrikte yaşanan sorunlar ve son dönemde yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

MYK Haber Müdürü Ramazan Adnan’ın Ada TV’de sunduğu “Masada” programına konuk olan Peksever, şu anda ülkede üretim yapan santrallerin kurulu gücünün Teknecik ile birlikte Kalecik de dahil 535 megavat olduğunu, eğer hepsi çalışıyorsa, gerçekte yapabildikleri üretimin kayıplarla birlikte 420 megavatı bulduğunu kaydetti.

Bu yıl pik döneminde 400 megavat talebe ulaşıldığını belirten Peksever, “Bakımları gününde yapılsa, yönetimsel zafiyetler olmasa elektrik kesintileri olmayacaktı.” dedi. Hüseyin Peksever, son dönemde yaşanan arz eksikliği nedeniyle neredeyse 4 katı maliyeti ile Güney Kıbrıs’tan alım yapıldığını da ekledi.

“Üretim yaparken normalde en ucuz üretim yapan modelleri ilk devreye alırsınız ve yatırımları daha çok onlara yaparsınız. Yüksek maliyetli makineleri en son devreye alırsınız, en az yatırımı da onlara yaparsınız. Bizde son yıllarda bu tam tersine döndü.” diyen El-Sen Genel Sekreteri Peksever, ekonomik makinelerin (dizel santral) toplam üretimdeki payının 2016 yılından 2023 yılına kadar yüzde 35’ten yüzde 27’ye düşürüldüğünü kaydetti.

Hüseyin Peksever, KWS üretim maliyeti 9.8 dolar/cent ile en ucuz maliyetli Kıb-Tek dizel santrallerinin toplam üretim içerisindeki payının oransal düşüşü ve yerine daha pahalı üretim yaptırılmasının sonucunda, 2020 yılında 11 milyon, 2021’de 15 milyon 764 bin, 2022’de artan kapasiteyle 20 milyon ve 2023’te ise 26 milyon ABD Doları fazla yakıt parası ödendiğini kaydetti.

El-Sen Genel Sekreteri, “Kıb-Tek kötü yönetildiği halde, aynı model makinelerle yapmış olduğu üretim, özel sektör AKSA’dan minimum yüzde 30’la 50 arasında daha ucuz.” diye de ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar