ABD Senatörü Menendez, rüşvet ve yolsuzluktan suçlu bulundu

16 Temmuz 2024

A
A

ABD Senatörü Bob Menendez, iş insanlarından altın ve nakit rüşvet almak, Mısır adına yabancı ajan olarak faaliyet göstermek gibi 16 suçlamadan suçlu bulundu. Menendez'e, hizmetlerinden dolayı Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından ödül verilmişti.

ZgotmplZ

ABD'de Senatör Bob Menendez, rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yargılandığı davada suçlu bulundu.

New Jerseyli iş insanlarından altın ve nakit rüşvet almak, Mısır hükümeti adına yabancı ajan olarak faaliyet göstermek ve Mısır istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yapmak gibi 16 ayrı suçlamadan yargılanan Menendez'in, jüri tarafından suçlu bulunması, siyasi kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Savcılar, Menendez'in kendisi ve yakınlarına menfaat sağlamak için senato görevini kötüye kullandığını iddia etti. FBI, Menendez'in evinde 150.000 dolar değerinde altın külçeleri ve 480.000 dolardan fazla nakit para buldu. Savcılığın iddianamesinde, Menendez'in Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı süresince Mısır'a yapılan askeri yardımlar üzerindeki etkisi ve New Jersey'deki Mısır kökenli iş insanları ile ilişkileri yer aldı. Menendez ise tüm suçlamaları reddetti ve masum olduğunu savundu.

Kararın ardından, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Menendez'e istifa etmesi çağrısında bulundu. Ancak Menendez, partisinden ve kamuoyundan gelen baskılara rağmen senatör koltuğunu bırakmamakta direniyor. Mahkemenin nihai kararı beklenirken, Menendez'in 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Menendez, kariyerine 1974 yılında Union City eğitim kuruluna seçilerek başladı ve 2006 yılında ABD Senatörü oldu. Menendez, Türkiye karşıtı yasa tasarıları ve Rum ile Ermeni lobilerine yakınlığı ile biliniyor. Hakkındaki suçlamalar ve bu davanın sonucunda siyasi geleceği belirsiz hale gelen Menendez, 29 Ekim'de hüküm giyecek.

RUM DOSTU, TÜRK KARŞITI

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez, ABD Kongresi'nde verdiği Türkiye karşıtı yasa tasarıları ile biliniyor.

Menendez, ABD tarafından Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkması ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege'deki politikalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ile Komite Başkanı olduğu dönemde adından sıkça söz ettirdi.

Rum ve Ermeni lobisine de yakın olan Senatör, 25 Ağustos'ta Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Rumların mücadelelerine katkı ve "Helenizm"e hizmetlerinden dolayı Havari Barnabas Altın Madalyası ödülüne layık görüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar