Ailelerin mücadelesi ilk meyvesini verdi: Ölümlü trafik kazalarında hapis cezası 14 yıl oluyor

5 Temmuz 2024

Güncelleme: 5 Temmuz 2024

A
A

Ceza Yasası’ndaki ölümle sonuçlanan kazalar dahil trafikte işlenen suçların tamamı için uygulanan 7 yıllık hapis cezası 14 yıla çıkarıldı. Komiteden oy birliği ile geçen tasarı, yeni yasama yılında Meclis'in gündemine gelecek ve yürürlüğe girecek.

ZgotmplZ

Haber Merkezi - Ramazan Adnan

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Komitesi, trafik suçlarına ilişkin cezaların artırılmasını düzenleyen “Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliği ile onaylayarak Genel Kurul gündemine sevk etti.

Tasarının yeni yasama yılında gündeme gelmesi ve ardından onaylanarak, yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Komite tartıştığı, alkollü ya da uyuşturucu madde altında bir kazaya sebebiyet verme suçunu ayrı bir yasa ya da madde ile düzenleme seçeneğinde vazgeçerek, ceza artışını yine Ceza Yasası’ndaki mevcut “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik Yüzünden Ölüme Neden Olma” başlığı üzerinden gerçekleştirdi.

Trafik kazasında yakınlarını kaybeden aileler, uzun süredir, ölümlü trafik kazaları için uygulanan cezaların artırılması için mücadele veriyordu.

NELER DEĞİŞTİ?

Yapılan düzenleme ile ölümle sonuçlanan kazalar dahil trafikte işlenen suçların tamamı için uygulanan 7 yıllık hapis cezası 14 yıla çıkarıldı.

Brüt asgari ücretin 50 katına kadar uygulanan para cezası ise 75 kata yükseltildi.

Yapılan değişiklikle iptal edilecek ehliyetin tanımı da genişletildi. Mevcut yasadaki “Sürüş ehliyeti” tanımı “Öğrenci ehliyeti, sürüş ehliyeti ve her türlü ehliyeti” olarak güncellendi.

Hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan kişiler için uygulanan “En geç 5 gün içerisinde mahkeme huzuruna çıkarılır ve böyle bir kişinin sürüş ehliyetine dava neticeleninceye kadar mahkemece el konulur” maddesi de, "En geç 5 iş günü içerisinde mahkemeye müracaat yapılır ve araç sürücüsünün, hangi ülkede verildiğine bakılmaksızın, öğrenci ehliyeti, sürüş ehliyeti ve her türlü ehliyetine dava neticeleninceye kadar herhangi bir zaman mahkemece el konulabilir” şeklinde yeniden düzenlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar