Akansoy'dan Arıklı'ya gönderme: "Maksimalist öneriler" veya "ön şartlar" yeni açmazlara yol açar

13 Eylül 2024

A
A

CTP Genel Sekreteri Akansoy, "kısmi" veya "hayali" senaryolarla New York’a gitmek ve "maksimalist öneriler" veya "ön şartlar" sunmak yerine, "tek olası çözüm zemini olan" BM Güvenlik Konseyi kararlarının kabul edilmesi gerektiğini savundu.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme varmak için “maksimalist öneriler” veya “ön şartlar” sunmak yerine, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde sonuç odaklı, zaman tahditli, siyasi eşitliğin pazarlık konusu yapılmadığı  bir eksende müzakere masasının kurulması için çalışılması gerektiğini kaydetti.

Akansoy, ABD'nin New York kentinde 24 - 30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan BM Genel Kurulu sonrasında, Kıbrıs sorunda belirli bir hareketlilik beklentisinin giderek arttığını belirterek, konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Asım Akansoy, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile 22 Eylül'de, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile de 23 Eylül’de yapacağı birebir görüşmeler sonrasında, belirli bir formatta (5+1 veya 4 +1) ortak bir toplantı yapmasının söz konusu olduğunun bilindiğini işaret etti.

Son günlerde ise hükümet içinde çok farklı seslerin yükselmeye, karşılıklı suçlama/eleştirme oyunlarının oynanmaya başladığını ileri süren CTP Genel Sekreteri Akansoy, "Oysa konunun ciddiyeti ortada. Kıbrıs sorununun 'karşılıklı kabul edilebilir ve kapsamlı' bir çözüme ulaşması için ciddiyetle çalışmak, Kıbrıs Türk toplumunun hak ve çıkarlarını gözetip, bir an önce çözüme ulaşacak adımların atılmasını sağlamak gerekmektedir. Bu noktada sağduyulu bir siyasi tavra ihtiyaç vardır." ifadelerini kullandı. 

"MAKSİMALİST ÖNERİLER' VEYA 'ÖN ŞARTLAR' YENİ AÇMAZLARA YOL AÇAR"

Kalıcı ve kapsamlı bir çözümün ancak ve ancak BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde mümkün olabileceği gerçeğini göz ardı etmeden hareket etmek gerektiğini savunan Asım Akansoy, "Sonuç odaklı, zaman tahditli, siyasi eşitliğin pazarlık konusu yapılmadığı, olası bir yol kazasında Kıbrıslı Türklerin bu statükoda boğulmayacağı bir eksende müzakere masasının kurulması için çalışmak gerekir." dedi.

Akansoy, "Kısmi' veya 'hayali' senaryolarla New York’a gitmek ve 'maksimalist öneriler' veya 'ön şartlar' sunmak, acil toplumsal beklentiyi karşılayamayacağı gibi, yeni açmazlara yol açacaktır. Bu durum, uzlaşı süreci yerine karşılıklı ön şartları peşi sıra gündeme getirecektir." görüşünü dile getirdi.  

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, 22 Eylül'de New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın, Kıbrıs konusunda masaya oturmak için bir ek şart daha sunması gerektiğini söylemişti. Bugün yazılı bir açıklama yapan Arıklı, doğrudan uçuş, doğrudan temas ve doğrudan ticaret şartlarına, "kablo ile enterkonnekte" şartının da eklenmesini istemişti.

"TEK OLASI ÇÖZÜM ZEMİNİ OLAN BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI KABUL EDİLMELİDİR"

Asım Akansoy, açıklamasını devamında, "Bir diğer nokta elbette uzun süredir ortaya koyduğumuz gibi, Kıbrıslı Türkler arasında ortak akıl yaratılmasının ve toplumsal beklentinin gözetilmesinin zorunlu olduğudur. Toplumun yüksek oranda talep ettiği tek olası çözüm zemini olan BM Güvenlik Konseyi kararları kabul edilmelidir. Gerçek ve gerçekçi olan budur." dedi.

"SONUÇ ODAKLI BİR SÜRECE GİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Anlaşılan odur ki, New York görüşmesi, olası bir süreci öngörecektir. Nasıl yol alınacağı bugün için önemli bir konudur. Ve elbette Kıbrıs sorununa bilgi ve deneyimi ile hakim bir kişi olarak Guterres’in oraya koyacağı yaklaşımların gözetilmesi gerekir. 

Kıbrıs Türk toplumu artık 'havanda su dövmek' yerine sonuç odaklı bir sürece girilmesini beklemektedir. 

Gün, sonuç alamayıp daha da eskiyen “yeni” siyaset üzerinden hareket etmek yerine, gerçekçi olmak ve insanlarımızı düşünmek günüdür."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar