AKPA'da konuşan Armağan Candan, Kıbrıs sorununa çözüm istedi

28 Haziran 2024

Güncelleme: 29 Haziran 2024

A
A

CTP Milletvekili Armağan Candan AKPA Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne yönelik çalışmalara destek istedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) Genel Kurulu’nda Maraş konusundaki rapor ve karar tasarısının tartışıldığı oturumda açıklamalarda bulundu.

Strasburg'da yapılan oturumda, İtalyan Milletvekili Piero Fassino'nun hazırladığı raporun dayanak olduğu karar (2563 sayılı, 2024) oy çokluğuyla kabul edildi. Türkiye heyeti ise bu karara ret oyu verdi.

Candan, konuşmasında Maraş konusuna odaklanmanın yeterli olmadığını, Kıbrıs sorununun ticaret, ulaşım, eğitim, iletişim, seyahat ve spor gibi birçok alanda Kıbrıslı Türklere uygulanan tecrit gibi boyutlarının da ele alınması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne odaklanmanın zamanının geldiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununun siyasi çözümüne yönelik müzakereleri yeniden başlatma amacıyla Kişisel Temsilci atadığını hatırlatan Candan, Avrupa Konseyi ve AKPA dahil tüm ilgili tarafların BM Genel Sekreteri’nin çabalarına destek vermesi gerektiğini söyledi. Candan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşma sürecinin Kıbrıs ve tüm bölge için büyük önem taşıdığını da ifade etti.

Doğu Akdeniz'de iş birliği ve istikrara ihtiyaç olduğunu belirten Candan, bunun anahtarının Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne ulaşmak olduğunu söyledi. Kıbrıs’taki doğalgaz kaynaklarının işletilmesinin, Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve çevre ülkeler arasında önemli bir işbirliği alanı sağladığını vurgulayan Candan, gelecek nesillere daha iyi bir gelecek hazırlamak amacıyla olası işbirliği alanlarına odaklanmanın önemine dikkat çekti.

Maraş raporunda Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan da bahsedildiğini belirten Candan, komisyonun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda Kıbrıslı Türk yetkililer tarafından 2005 yılında kurulduğunu ve Kuzey Kıbrıs'ta bulunan mallarla ilgili talepler için etkin bir iç hukuk yolu oluşturduğunu hatırlattı. Candan, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun etkin bir şekilde çalıştığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bunu kabul ettiğini ifade etti.

Son olarak, Candan, Maraş meselesinin her iki toplumun yararına olacak Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde ele alınabileceğini, aksi takdirde kapsamlı bir çözüm çerçevesinde değerlendirileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar