Alaminyo şehitleri anıldı... Törende, sivillerin şehit edildiğine vurgu yapıldı

22 Temmuz 2024

A
A

1967 ve 1974'te Alaminyo köyünden şehit düşen 20 kişi anıldı. Tatar törende, Rumların 1950’li yıllardan itibaren sivil insanları öldürdüğünü hatırlattı. Töre de mesajında, "20 Temmuz, Kıbrıs Türklerini yaşama bağlayan umut ışığıdır." dedi.

ZgotmplZ

Alaminyo Şehitleri, Değirmenlik Alaminyo Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

1974 Barış Harekâtı sırasında, Geçitkale Bölüğü, Alaminyo Takımı’nda görev yaparken şehit düşen 15 kişi ile 1967’de şehit edilen 5 kişinin anıldığı törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Lefkoşa Kaymakamı Cemal Kuyucu, Değirmenlik Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Nail Türe, askerî erkan ile diğer yetkililer, siyasi parti yetkilileri, muhtarlar, şehit aileleri ve köylüler katıldı.

Şehitler anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, şehitleri unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirten Tatar, Kıbrıs’taki barış, huzur ve güvenin şehitlere borçlu olunduğunu söyledi.

Rumların 1950’li yıllardan itibaren sivil insanları öldürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, barış harekatının başlamasının ardından Kıbrıs Türkü sivillere saldırıların sürdüğünü ifade etti.

Kıbrıs’a barışın 1974 yılında geldiğini anlatan Tatar, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin caydırıcı güç olarak varlığıyla bir antlaşma istediklerini vurguladı.

Tatar, çoğunluğun azınlığı yöneteceği tek egemenlik çatısı altında federal çözümün Kıbrıs Türkü için tehlikeli olduğuna işaret ederek, iki devletin işbirliğine dayalı bir çözümde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin antlaşmanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Değirmenlik Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler ise, konuşmasında, Larnaka’ya bağlı Alaminyo köyünde ikamet eden masum ve savunmasız insanlarımızın ailelerinden koparılıp, şehit edilişinin tarihe bir kara leke olarak geçtiğini belitti.

Karavezirler, “Bu hazin günde bir yandan şehitlerimizi anarken, bir yandan da onların mücadelesine saygıyla ülkemizi ve beldemizi güzelleştirmek, halkımıza en ileri hizmetleri sunmak için özveriyle çalışıyor, bu topraklara sımsıkı tutunmak için üretiyoruz. Bu topraklar hepimize emanettir.” dedi.

KARAVEZİRLER, ŞEHİTLERİN İSİMLERİNİ ANDI

Ali Karavezirler, Larnaka’ya bağlı Alaminyo köyünde yaşayan ve 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit düşen 15 kişi ile 1967’de şehit edilen 5 Alaminyo’lu olan Fevzi Hanifiler, Mehmet Hanifiler, Mustafa Hanifiler, Halil Yücetürk, Altay Alaminyolu, Güney Alaminyolu, Hasan Özersay, Hüseyin Özersay, Ali Kozok, Mehmet Kozok, Tahir Kaptanoğlu, Osman Reis, Hasan Kandıralı, Ali Kunduracı, Mehmet Özarifoğlu, Ömer Taşbel, Mustafa Taşbel, Ahmet Alkım, Hasan İmam ve Zafer İmamoğlu’nu saygı ile andı.

TÖRE'NİN MESAJI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Alaminyo şehitleri için mesaj yayımlayarak, Kıbrıs Türk halkının, adadaki varlık mücadelesini sürdürürken, önemli badireler atlattığını, şehitler verdiğini ama Türklük bilincini kaybetmeden her bir zorluk karşısında küllerinden adeta yeniden doğduğunu kaydetti.

Mesajında, “Alaminyo’da 1967’de 5 kardeşimiz şehit edilmiştir. 1974’e gelindiğinde ise faşist Yunan cuntasının Kıbrıslı Türkleri adadan yok etmeye yönelik saldırılarında, yine bu köyümüzde 15 şehidimiz daha bu vatan için canlarını vermiştir.” ifadelerini kullanan Zorlu Töre şöyle devam etti:

“20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı sayesinde Kıbrıs Türk halkı adanın birçok bölgesinde toplu katliamlara maruz kalmaktan kurtulmuştur. 20 Temmuz bu anlamda Kıbrıs Türklerini yeniden yaşama bağlayan bir umut ışığıdır. Bu ışığın vermiş olduğu güçle bugün hiçbir güvenlik endişesi yaşamıyor ve bir devlet sahibi olmanın gururunu taşıyoruz. Bu devlete sahip çıkmak, yaşatmak ve yüceltmek hepimizin üstünde büyük bir görev olarak durmaktadır. Alaminyo’da şehit düşen kardeşlerimizi Allahtan rahmet diler, verdikleri mücadeleleri için duyduğumuz minneti ifade etmek isterim. Ruhları şad olsun.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar