Arıklı, kabloyla elektrik için zaman vermedi

25 Haziran 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi'nde, enerji sorunları ve altyapı eksiklikleri önemli bir gündem maddesi olarak ele alındı. Milletvekilleri Şahiner ile Rogers'in eleştirilerine Arıklı yanıt verdi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi'nde elektrik sorunu gündeme getirildi.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner enerji konusuna değinerek, “Enerji konusu hata kaldırmaz.” diyerek, Kıb-Tek’e yatırım yapılmamasını eleştirdi.

“Kıb-Tek’e yatırım yapılmış olsaydı ve AKSA olmadan AKSA’nın makineleri ile de üretim yapılsaydı faturalar yarı yarıya düşerdi.” diyen Şahiner, yapılanı halka ihanet olarak değerlendirdi.

Salahi Şahiner, Kalecik 3 Sözleşmesi’ni ise “1 milyar dolar AKSA’ya akıtmak için imzalanmış bir sözleşme” olarak niteledi.

Yolların da kötü durumda olduğunu kaydeden Şahiner, kazalarda sürücü hatalarının yanı sıra yolların durumunun da etkili olabildiğini söyledi.

ARIKLI: “KABLOYLA ELEKTRİK NE OLURSA OLSUN, NE PAHASINA OLURSA OLSUN BURAYA GELECEK”

Şahiner’e yanıt veren Bakan Arıklı, “AKSA başımıza bela ise bu belayı başımıza saran sizsiniz” dedi ve Kalecik 2 sözleşmesini eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in imzaladığını hatırlattı.

2030 yılında jeneratörlerin yasaklanacağını, fueloilin artık kullanılmayacağını anlatan Arıklı, “2030’da kullanılması yasaklanacak jeneratörlere biz neden yatırım yapalım?” diye sordu.

“Kabloyla elektrik ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun buraya gelecek. Sudan sonra elektrikte de Anavatan’a bağlanacağız” diyen Arıklı, arz güvenliği sağlandıktan sonra da güneş enerjisinden mümkün olduğunca faydalanacağını ve üretilen fazla enerji satılarak para kazanılacağını anlattı.

ERCAN'IN ELEKTİRK BORCU

Bakan Arıklı’nın konuşması sırasında CTP Milletvekili Sami Özuslu yerinden söz alarak, T&T’nin 92 milyonluk borcunun nasıl ödeneceğine dair detay istedi.

Arıklı, borcun faizlerinin ödenmesi kaydıyla yapılandırılarak ödeneceği tahminini iletti.

Yeniden söz alan Şahiner, Arıklı’ya Kalecik 3 Sözleşmesi’nde kablo ile elektrik geldikten sonra KKTC’de bütün enerjinin kabloyla sağlanacağının yazdığını vurguladı ve bu yüzden güneş enerjisinden faydalanamayacağını söyledi.

ROGERS: ALTYAPI BÜYÜK BİR SORUN

Kabloyla elektrik gibi enerji alternatiflerinin değerlendirilebileceğini, buna kimsenin karşı olmadığını söyleyen ancak bir ülkenin kurulu gücünün muhakkak olması gerektiğini belirten Rogers, bu noktada hükümetin yatırım eksikliğini eleştirdi, “Bilerek, isteyerek halk sağlığı tehlikeye atılıyor. Halk zehirleniyor.” dedi. 

Güneş enerjisinden daha fazla yararlanabilmek için tribün ve altyapı yatırımı yapılması gerektiğini ifade eden Rogers, geçen günlerde yaşanan ve öğrencilerin sınavlarından bir gün önceye denk gelen elektrik kesintilerini hatırlattı.

Bina yapımlarıyla birlikte yol yapımının da geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Rogers, yollarda gerekli iyileştirmelerin yapılmamasının trafik kazalarında artışa neden olduğunu söyledi, bu noktada toplu taşıma ihtiyacının da altını çizdi. 

ARIKLI: TRAFOLARIN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Rogers’ın Kıb-Tek ve elektrik konusundaki eleştirilerine yanıt vererek, 425 MW çalışabilir kapasite olduğunu, bunun 280’i Kıb-Tek’ten, 145’inin AKSA’dan geldiğini kaydetti. 

Teknecik’teki üretimin tam gerçekleşemediğini, zaman zaman ciddi aksilikler yaşandığını belirten Arıklı, jeneratörlerin ciddi bir bakıma ihtiyacı olduğunu, bir kısmının çalışamaz hale geldiğini söyledi ve bu konudaki çalışmalara değindi. 

Arıklı, kısa zamanda jeneratörlerin bakımının yapılması için çalışıldığını, iletim hatlarındaki problem dolayısıyla AKSA’nın da sıkıntı yaşadığını ve iletim hatlarının yenileceğini söyledi. 

Yatırımın gerekliliğine vurgu yapan Arıklı, “İletim hatlarında yapılması gerekeni yapmazsak, trafoları yenilemezsek, Teknecik’e yapacağımız yatırımın anlamı kalmıyor.” dedi. 

Elektrikte kilovat başına ortalama 1 lira zarar edildiğine dikkat çeken Arıklı, AKSA olmazsa Kıb-Tek’in enerjiyi çok daha pahalıya satmak zorunda kalacağını kaydetti.

Arıklı, 2008’de Kıb-Tek AKSA’ya sözleşmeye uymadığı için para cezası kestiğini ve dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun’un ceza kesilmesini engellediğini söyleyerek, “Oradaki bu yapı devam ettiği sürece elektrik konusunu konuşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Arıklı, iktidar ile muhalefetin konuyu birlikte masaya yatırması gerektiğini, konunun siyaset üstü ele alınması gerektiğini vurguladı.

TOPLU TAŞIMACILIK

Toplu taşımacılık konusunda ise belli bir noktaya geldiklerini belirten Arıklı, yasal prosedürleri tamamlandıktan sonra toplu taşıma konusunda ciddi adımlar atılacağını kaydetti.

ÇEVRE YOLU MUAMMASI

Kuzey Çevre Yolu’nun aydınlatılması için yaklaşık 2,2 milyon dolarlık bir kaynak gerektiğini söyleyen Arıklı, bu kaynağı bulmaya hazır olduğunu Maliye Bakanı’na ilettiğini bildirdi. Bakan Arıklı, bu yılki trafik kazalarının tamamının alkol, dikkatsiz sürüş ve hızdan kaynaklı olduğunu belirtti. 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar