Aygün Attar, Azerbaycan'daki TDT Zirvesi'nden KKTC'nin tanınmasını bekliyor

4 Temmuz 2024

Güncelleme: 5 Temmuz 2024

A
A

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde düzenlenen forumda Türk Devletleri Teşkilatının geleceği konuşuldu. Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Aygün Attar, Azerbaycan'daki TDT Zirvesi'nden KKTC'nin tanınmasını bekliyor.

ZgotmplZ

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk Dünyası Düşünce Kuruluşları Forumu"nda Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) bugünü ve geleceği konuşuldu.

Diplomasi Vakfının, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) katkılarıyla ve İstanbul Gelişim Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlediği uluslararası foruma, Türk dünyasından düşünce kuruluşu temsilcileri ve uzmanlar katıldı.

Forumun Diplomasi Vakfı Direktörü Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin'in başkanlığını yaptığı "Türk Devletleri Teşkilatı'nın Bugünü ve Geleceği" başlıklı ilk oturumda, uzmanlar Türk devletlerinin işbirliği konusundaki düşüncelerini aktardı.

ŞUŞA'DAN KKTC'NİN TANINMASI ADINA ÖNEMLİ HABERLER BEKLENİYOR

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Yönetim Kurulu Başkanı Aygün Attar, "Türk devletlerinin bir araya gelmesi, ortak zeminde buluşabilmesi, siyasi, kültürel diplomasi anlamında ortak faaliyetler gerçekleştirmesi büyük önem arz eder. Nahçıvan Anlaşması'yla başlayan bu yola emek veren herkese teşekkür ederim." dedi.

Attar, Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak çabası neticesinde ortaya çıkan Karabağ zaferinin Türk dünyasının birlikteliği için önemine işaret etti.

Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenecek TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'ne de değinen Attar, buradan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TDT'ye üye olması ve diğer Türk devletleri tarafından tanınması adına önemli haberler beklediklerini aktardı.

Attar, "Siyasetle uğraşan kişilere düşünce kuruluşlarının önemli malzemeler vermesi gerekiyor. Siyasete yön vermekten ziyade yönlendirmenin önemine dikkati çekmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"TÜRK DEVLETLERİ, KKTC İÇİN BİR NEFES"

Kıbrıs Akademisinden Prof. Dr. Ulvi Keser, "110 yıldır diplomasi masasında müzakere ile meşruiyetimizi ispat etmeye çalışıyoruz. 1974'e kadar silahlı mücadelenin içinde fiziki mevcudiyetimizi ispat etmeye çalışıyorduk. Bizi Türkiye Cumhuriyeti devleti dışında kimse tanımıyor, hala bunun sıkıntısını çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

KKTC'nin çok büyük bir baskı altında olduğunu belirten Keser, Türkiye ve Türk dünyası olmadan KKTC'nin var olamayacağını dile getirdi.
Keser, Batı'nın büyük baskısı altında olan KKTC için Türk devletlerinin "bir nefes" olduğunu ve ülkesinin tek başına bu baskıyı göğüsleyemeyeceğini söyledi.
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar