Bakan, yangın konusunda halka "dikkat ve duyarlılık" çağrısı yaptı

7 Haziran 2024

Güncelleme: 7 Haziran 2024

A
A

Tarım Bakanı Çavuş, Mersinlik bölgesindeki yangının özellikle helikopterle erken müdahale sayesinde kontrol altına alındığını söyleyerek, benzer olaylar yaşanmaması için halka duyarlılık çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Tatlısu-Mersinlik arasında ormanlık arazide çıkan yangın kontrol altına alındı.

Dün saat 15.30 sıralarında, Geçitkale-Tatlısu Anayolu, Mersinlik Piknik alanı kuzey kısmında başlayan ve akşam 20.00 sularında kontrol altına alınan yangın, ağaç dallarının yüksek gerilim hatlarına temas etmesi nedeni ile yere düşen kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu çıktı. Yangında, yaklaşık 10 hektar ormanlık alan içerisinde kızılçam, selvi, harup, zeytin, maki bitki örtüsü ve kuru otlar yandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, konuyla ilgili açıklamasında, sıcakların artmasıyla birlikte yangınların da sıklaştığını belirterek, geçen gün de Çınarlı’da İncirli Mağara civarında yangın çıktığını hatırlattı.

Çavuş, Tatlısu-Mersinlik arasındaki yangının erken müdahaleyle ve özellikle helikopterle erken müdahale sayesinde kontrol altına alındığını vurguladı.

Halkı yangınlara karşı dikkatli olmaya çağıran Bakan Çavuş, özellikle sigara izmariti atılmamasını ve en ufak bir duman görüldüğünde itfaiye ve orman yangın ihbar hatlarının aranmasını istedi. Çavuş, yangın bölgesinde sıcaklığın 45 dereceye kadar yükselmesinin önemli bir etken olduğunu da kaydetti.

“ÜLKE GENELİNDE YANGIN MÜDAHALE YOLLARININ YÜZDE 90’INI AÇTIK”

Yangının çetin ve sarp bir bölgede başladığını ifade eden Çavuş, “Mersinlik bölgesindeki yangın müdahale yollarının yüzde 100’ünü, ülke genelinde ise yüzde 90’ını açmış durumdayız” dedi.

Bakan Çavuş, yangını söndürmek için tüm imkanlarıyla çalıştıklarını ve yangın müdahale ekipleri ile iş araçlarının, açılan yol sayesinde yangına hızlı bir şekilde müdahale edebildiğini belirterek, benzer olaylar yaşanmaması için halkı duyarlı olmaya çağırdı.

İKİ YIL ÖNCE DE YANDI

Gazimağusa'ya bağlı Ağıllar ile Mersinlik köyleri arasındaki dağlık ve ormanlık alanda 21 Haziran 2022'de başlayan ve 5 gün süren yangın, Mersinlik, Ağıllar, Ardahan ve Topçuköy köylerini kapsayan yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda etkili olmuştu.

Yangın, bir iş insanının dağlık arazide bulunan eski bir evi tadilat yaparken, orada bulunan kepçe diye bilinen iş makinesinin elektrik kısmından çıkmıştı. İş insanı ve sürücü tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılarak yargılamasına devam edilmişti.

YANAN YERE ÇAM DİKİLDİ

Orman Dairesi, 2024 yılında Mersinlik ile Ardahan arasında daha önce yanmış alana 161 bin fidan dikildiğini duyurmuştu.

Ocak 2024’te başlayan ve şubat sonunda tamamlanan dikim çalışmaları çerçevesinde 9 bin 740 kızılçam, 33 bin 780 selvi, 45 bin 380 fıstık çamı, 29 bin 160 halep çamı, 1240 ılgın ve 41 bin 680 okaliptüs fidanının dikildiği açıklandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar