"Bugüne kadar kimse denklik sorunu yaşamadı... Gerekli belgeleri YÖK ile paylaştık"

25 Mart 2025

A
A

DP milletvekili Akpınar Meclis'te, İmamoğlu'nun döneminde GAÜ'nün Amerika'daki üniversiteyle iş birliği ile birçok öğrencinin yatay geçiş yaptığını belirtti. Çavuşoğlu da 1993 öncesindekilerin sorun yaşayabileceğini söyledi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer verildi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali, “Üniversitelerimizle baş örtüsü arasına sıkışan siyaset ve hükümetin edilgen hali” konulu konuşmasında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine değinerek, bu durumun KKTC üniversitelerini de etkilediğini kaydetti.

KKTC’den alınan diplomaların iptal edilmesine dair soru işaretlerinin ortadan kalkması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirten Şahali, KKTC’deki üniversitelerin sağlıklı bir şekilde denetlenmediğini söyleyerek, yükseköğrenimdeki türbülansı durdurmak için devletin ne yaptığını sordu.

AKPINAR: TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİYLE GAÜ, SOUTHEASTERN ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Demokrat Parti (DP) Milletvekili, Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar da söz alarak, Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali konusunda açıklamalar yaptı.

Akpınar, olayın YÖDAK’ın kurulmadığı bir dönemde yaşandığını söyleyerek, GAÜ’nün 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulduğunu ve ilk öğrencilerini kabul ettiğini belirtti.

O dönem denklik sürecini Türkiye Cumhuriyeti Talim Terbiye Kurulu’nun üstlendiğini ve kuruldan Sevinç Atabay isimli bir yetkilinin gelerek GAÜ’nün denetim sürecini başlattığını belirten Akpınar, kendilerine üniversitenin İngiltere ya da Amerika’daki bir üniversite ile iş birliği anlaşması yapmasının önerildiğini, kendilerinin de Southeastern Üniversitesi ile bu süreci yürüttüklerini söyledi.

"O DÖNEM TÜM ÖĞRENCİLER SOUTHEASTERN ÜNİVERSİTESİ MEZUNU OLDU"

“O dönem YÖK hem hazırlık okulunu, hem de erkek öğrencilerin askerlik tecillerini kabul ediyordu. 1991 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı da mezuniyet törenine katılmıştı” diyen Akpınar o dönem tüm öğrencilerin Southeastern Üniversitesi mezunu olduğunu belirtti. 

KKTC’de kurulan üniversitelerde o yıllarda öğrencilerin yatay geçiş hakkını kullandığını ve sadece İmamoğlu'nun değil başkalarının da farklı üniversitelere yatay geçiş yaptığını anlatan Akpınar “Bizde bir çıkış işlemi var, yatay geçiş işlemi yok” dedi. Akpınar, yatay geçişin Southeastern Üniversitesi öğrencisi olarak yapıldığını belirtti.

"TÜM ÜNİVERSİTELER 1993'TE ÖSYM KİTAPÇIĞINA GİRDİ, ÖNCESİNDEKİ SÜREÇ DE YASALDI"

Adadaki tüm üniversitelerin kontenjanla öğrenci almak üzere 1993'te ÖSYM kitapçığına girdiğini söyleyen Akpınar, öncesinde öğrencilerin lise mezuniyeti ya da ÖSS sonuçları ile kayıt yapabildiğini, bunun da tamamıyla yasal bir süreç olduğunu belirtti.

"KİMSE DENKLİK SORUNU YAŞAMADI"

Sonraki dönemlerde KKTC üniversitelerinden mezunların denklikleriyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadığını dile getiren Akpınar “Bugüne kadar hiçbir öğrencimiz denklik sorunu yaşamamıştır” diye konuştu.

"BELGELER YÖK İLE PAYLAŞILDI"

YÖK’ün Southeastern Üniversitesi öğrencilerini kabul ettiğine dair belgelerin ellerinde olduğunu ve bunları YÖK’le paylaştıklarını dile getiren Akpınar, işin KKTC üniversitelerini linç eden bir noktaya geldiğini söyleyerek yetkili kurumlara bu anlamda ciddi bir görev düştüğünü belirtti.

ÇAVUŞOĞLU, AKPINAR'I DOĞRULADI

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise söz alarak bakanlık olarak YÖK’le uzun zamandır temasta olduklarını ve sorunların çözülmesi için birkaç kez protokol imzaladıklarını kaydederek, Akpınar'ın "KKTC üniversitelerinin ÖSYM kitapçığına 1993’te girdiği" şeklinde anlattığı süreci teyit etti.

"1993 ÖNCESİNDE ŞARTLARA UYMADIĞI HALDE KAYIT YAPANLAR SORUN YAŞAYABİLİR"

Kurallara uyan Türkiye vatandaşı öğrencilerin denkliğe başvurmaya bile ihtiyacı olmadığını, bunun protokollerle teyit edildiğini söyleyen Çavuşoğlu, 1993 öncesinde kayıt şartlarına uymadığı halde kayıt yapan öğrencilerin sorun yaşayabileceğini söyledi.

Üniversitelerin hukuki anlamda bir gerileme yaşamadığını dile getiren Çavuşoğlu, diploma iptali konusunun Kıbrıs’a atfedilerek tartışılmasının algıya vesile olması endişesini anlayabildiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU ÖZELEŞTİRİYE ÇAĞIRDI: ÜNİVERSİTELER, PARA KAZANMAK İÇİN KURULMAMALI

Çavuşoğlu, üniversitelerin para kazanmak için kurulmaması gerektiğini dile getirerek, özeleştiri de yapmak gerektiğini belirtti.

Bakanlık olarak üniversitelere güvendiklerini ama aynı zamanda denetlediklerini de dile getiren Çavuşoğlu, üniversiteler konusunda YÖK nezdinde herhangi bir gerileme olmadığını söyleyerek, bir süre önce ülkeye gelen T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı heyetiyle yaptığı görüşmelere değindi.

“Kendi eksikliklerimizi tamamlamamız önemli” diyen Çavuşoğlu özellikle diploma usulsüzlüğü sürecine işaret etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir