Çalışma Bakanlığı'na tepki: Ucuz ve kayıt dışı işçilik düzeni yaratıldı

2 Eylül 2024

Güncelleme: 2 Eylül 2024

A
A

TDP, Çalışma Bakanlığı eliyle ülkede ucuz ve kayıt dışı işçilik düzeni yaratıldığını öne sürdü.

ZgotmplZ

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Ekonomik Kalkınma ve Yerel İş Gücü Politikalarından Sorumlu Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Erman Yaylalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın görev tanımındaki hususların yerine getirilmediğini belirterek, bakanlığın yönetilemediğini savundu.

Yazılı açıklamasında Güzelyurt’taki "köle kampı" ve Bangladeşli işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorular soran Yaylalı, şu anki Bakanlık yönetiminde, görev alanına giren hususların tümünün yerlerde süründüğünü öne sürdü.

"BAKANLIK ELİYLE UCUZ VE KAYIT DIŞI İŞÇİLİK DÜZENİ"

Yaylalı, "Bakanlık ve ona bağlı daireler kötü değil, çok kötü yönetiliyor. Aslında yönetilemiyor. Buralarda çok ciddi çöküş yaşanıyor. Çalışan personelin moral ve motivasyonu yok olma noktasında. Yapılan akıl almaz ve usulsüz icraatlar her yerde konuşuluyor.” diyerek, bakanlığın üçüncü ülke yurttaşlarının hiçbir düzenlemeye tabi olmadan binlerce euro ödeyerek ülkeye getirilmesini teşvik ettiğini, ülkede Bakanlık eliyle ucuz ve kayıt dışı işçilik düzeni yaratıldığını söyledi.

Gençlerin ülkelerinde iş bulamadıkları için sürekli olarak yurtdışına göç ettiğini belirten Yaylalı, yabancı iş gücünün bu kadar kolay bir şekilde ülkeye getirilmesine ve insanlık dışı yaşam koşullarına mahkûm edilmesine onay vermenin nasıl bir yönetim anlayışı olduğunu sordu ve bunun izahının mümkün olmadığını kaydetti.

“BUNA KİM VEYA KİMLER ONAY VERDİ?”

Yaylalı, ülkede aynı durumda olan daha binlerce insanın bulunduğunu, Bakanlığın ve bağlı dairelerin de bu işe çanak tutmaktan öteye gidemediğini söyleyerek, “Bakanlık yurt dışından işçi getirilmesine onay veren en son mercidir. Narenciye kesim işinin bitmesine çok az bir süre kala 600 civarında Bangladeş uyruklu işçinin ülkeye getirilmesine izin vermek nasıl bir anlayışının ürünüdür? Buna kim veya kimler onay vermiştir? Onay verme gerekçeleri nelerdir?” diye sordu.

“HER SENE EMİRNAME ÇIKARILIP, İŞÇİLER 6 AYLIĞINA TC’DEN GELİYORDU”

Her sene 1 Kasım-31 Mayıs tarihleri için bir emirname çıkarıldığını ve TC’den gelecek narenciye kesim ekiplerinin ülkeye kimlikle girişine izin verilerek, yasadaki koşul ve kurallar çerçevesinde en fazla 6 aya kadar çalışma izni verdiğini hatırlatan Yaylalı, şöyle devam etti:

“Geçen yıla kadar, narenciye kesim işi kontraktörler tarafından yapılmaktaydı. Kontraktörler tarafından ön izin ile getirilen işçilerin primleri devletin verdiği teşvikler ile ödenmekteydi. Türkiye'den işçilerin gelmeme sebeplerinin başında para kazanamamaları ile birlikte kötü barınma koşulları ve yapılmayan çalışma izinlerinden dolayı cezalı duruma düşmeleri oldu.”

“CYPFRUVEX TOPLAYICI DEĞİL, İŞÇİ GETİRMESİNE NASIL İZİN VERİLDİ?”

Cypfruvex’in faaliyet alanının “narenciye paketleme ve meyve suyu tesisi” olduğunu, kurumun “toplayıcı” olmadığını belirten Yaylalı, “Cypfruvex’in faaliyet alanında olmayan bir konuyla ilgili işçi getirmesine nasıl izin verildi? Üstelik sezonluk işçilere yatay geçiş ve muafiyet yapılamaz. Bu insanların yasaya göre; maaşların bir tamam ödenip ülkelerine gönderilmesi gerekir.” dedi.

“BAKANLIĞIN AÇIKLAMA YAPMAMASI VAHAMETİ ARTIRIYOR”

Yaylalı, Bakanlığın bu vahim olayın sorumluları arasında olduğunu kaydederek, “İlgili bakanlığının halen konu hakkında tatmin edici bir açıklama yapmaması ise olayın vahametini daha da artırmaktadır. Bu durumun izahı elbet bir gün ortaya çıkacaktır.  TDP olarak bu ve benzeri olayların sonuna kadar takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar