Çeler'den "çift mühür" tepkisi: Diğer turlarda geçersiz olan son turda nasıl geçerli olur?

18 Ekim 2024

A
A

TDP Genel Başkanı Çeler, Meclis Başkanlık seçiminin son turunda, muhalefetin "çift mühür" nedeniyle itiraz ettiği oy pusulalarını işaret ederek, "Kendi tabanınızı bile kandıramazsınız. Bu çöküşün fragmanıydı film şimdi başlıyor." dedi

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda bugün yapılan Meclis Başkanlığı seçiminde, muhalefetin çift mühür nedeniyle "geçersiz oy" itirazına rağmen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili Ziya Öztürkler, yeni Meclis Başkanı olarak ilan edildi.

Tutanak sonuçlarını açıklayan Meclis Başkanı Zorlu Töre, beşinci tur oylamada Ziya Öztürkler’in 26 kabul, 23 ret oyu alarak Meclis Başkanlığı’na seçildiğini belirtti. 

Meclis'teki muhalefetin itirazına konu olan oylar nedeniyle Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler de bir değerlendirme yaptı.

"DİĞER TURLARDA GEÇERSİZ OLAN SON TURDA NASIL GEÇERLİ OLUR?"

Yazılı bir açıklama yapan Çeler, "Bu resmen halkın aklı ile dalga geçmektir. Seçim ve Halk Oylaması Yasası'nda kurallar nasıl belirlenmişse, Meclis içindeki seçimler de aynı yasalara bağlıdır ve bunlara aykırı davranamaz." dedi 

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü yapılırken belli ki bu kadar rezillik yaşanacağının öngörülmemiş olduğunu ve o dönemin vekillerinin "Pusuladaki kutucuğa sadece tek mühür vurulmalıdır" diye yazmayı düşünmemiş olabileceğini kaydeden Zeki Çeler, sırf "yazmıyor" diye de oy pusulasının defalarca mühürlenmesinin "geçersizlik nedeni" olmadığının iddia edilemeyeceğini belirtti ve tüm seçimlerde bu gibi pusulaların "geçersiz pusula" kategorisine girdiğini hatırlattı.

TDP Genel Başkanı Çeler, "Son tur oylamada salt çoğunluk aranmadığı için '26 kabule karşı 23 ret var ve seçim kazanıldı' denildi ancak muhalefet vekilleri 'kabul' diye hesaplanan 3 oy pusulasının aslında 'geçersiz' olduğunu ortaya koydu. Yasalarla halkın nasıl oy kullanacağını belirleyen vekillerin kendilerinin oy kullanırken sergiledikleri bu tavır, her türlü yasa ve ahlak kurallarına da aykırıdır. Üstelik muhalefet vekilleri aynen bu şekilde kullanılmış oyların daha önceki sayımlarda geçersiz sayılmışken, nasıl olur da bu turda geçerli sayıldığını da sorgulamıştır." dedi.

"BU FRAGMANDI, FİLM ŞİMDİ BAŞLIYOR"

Çeler hükümete şu sözlerle seslendi;

"Belki kendi kendinizi kandırıyor olabilirsiniz. Ama bizi ve çoğunluğu, hatta kendi tabanınızı asla kandıramayacaksınız. Hakeza zorla güzellik yaptırarak, seçimin tamamladığını ve her şeyin yoluna girdiğini zannedenler de bilecekler ki; bu iş burada bitmemiştir.  Bu çöküşün fragmanıydı film şimdi başlıyor."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar