Cezaya düşen yabancılara af çıktı... Kimleri kapsıyor?

3 Temmuz 2024

Güncelleme: 4 Temmuz 2024

A
A

İkamet ve Çalışma İzni affı Meclis'te kabul edildi. Aftan yararlanmak isteyen yabancı uyruklular, ihraç kararı bulunanlar ve üniversite öğrencileri, bir aylık brüt asgari ücret kadar ceza ödemeleri gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yabancılar ve Muhaceret Yasası'nda kapsamlı değişiklikler yapıldı.

Yabancılar ve Muhaceret Yasası'nda yapılan yeni düzenlemelerle, yabancı uyruklu kişilere İkamet ve Çalışma İzni affı getirildi.

Bu değişikliklerle, yabancıların yasal statülerini düzenlemeleri ve ülkedeki kayıt dışı yaşamın azaltılması hedefleniyor.

24 Mayıs'ta Meclis'e gönderilen yasa değişikliği, bugün Meclis Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, affın 5 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı.

İKAMET VE ÇALIŞMA İZNİ AFFI

Yasaya eklenen yeni geçici maddelerle, izinsiz bulunan yabancılar, ihraç kararı alınan yabancılar, yurt dışında olan yabancılar ve çalışma izni almak isteyenler için düzenlemeler getirildi. Ayrıca, bu değişiklikler üniversite öğrencilerini de kapsıyor. 18 yaşından küçük olanlar harçtan muaf tutulacak.

Cezalı durumu sonradan tespit edilen yabancılar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde önceki cezalarından muaf tutulacak. Bu kişiler, izinsiz oldukları süreler için aylık brüt 1 asgari ücret tutarında para cezasını ödemeleri şartıyla önceki para cezalarından kurtulmuş olacaklar. Başvuru için 40 gün süre verildi.

Aftan, 2021 yılından sonra en az iki defa çalışma izni çıkaranlar ve cezaya düşenler yararlanabilir. Öğrenciler ise eğitimlerini dondurmuş olanlar veya öğrenci olduğunu belgeleyebilenler bu aftan faydalanabilecek.

İHRAÇ KARARI ALINIP UYGULANAMAYAN YABANCILARIN DURUMU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne girişte verilen ziyaretçi izni bitmiş olmasına rağmen ayrılmayan veya izinlerini yenilemeyen yabancı uyruklu kişiler, yasadışı olarak ülkede bulunmaları sebebiyle para cezasına tabi tutuluyorlardı. Yeni düzenleme ile bu kişiler, yürürlükteki aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödeyerek, 45 gün içinde başvurmaları halinde bu aftan yararlanabilecekler. Başvuruları onaylanan kişilere 60 günlük ziyaretçi izni verilecek.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren üniversitelere eğitim görmek için başvuru yapan, eğitimine ara vermiş veya öğrenci olduğunu belgeleyebilen kişiler, eşleri ve 18 yaşından küçük çocukları da bu yasadan faydalanabilecekler. Başvurularını 45 gün içinde yapmaları ve giriş esnasında aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödemeleri halinde cezanın geri kalanından muaf tutulacaklar ve 60 günlük ziyaretçi izni alacaklar.

İHRAÇ EDİLEN YABANCILAR

İzinsiz olarak ülkede ikamet eden veya çalışan ve bu sebeple ihraç edilen yabancılar, 45 gün içinde başvuru yaparak aftan faydalanabilecekler. Başvurularını elçilikler veya konsolosluklar aracılığıyla yapacak olan bu kişiler, gerekli belgeleri sunmaları ve aylık brüt asgari ücret tutarındaki para cezasını ödemeleri halinde cezalarının geri kalanından muaf tutulacaklar.

EŞ VE ÇOCUKLARIN DURUMU

Bu aftan yararlanacak kişilerin eşleri ve 25 yaşından küçük bekar çocukları, 60 gün içinde başvuru yapmaları halinde cezalardan muaf tutulacaklar ve kendilerine 60 günlük vize verilecek. 18 yaşından küçük kişiler, en az bir ebeveynlerinin KKTC vatandaşı olması koşuluyla, para cezasından muaf tutulacak ve herhangi bir harç veya ceza ödemeyecekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar