Cumhurbaşkanı Tatar, Stewart'a verilen sözleri hatırlattı

2 Temmuz 2024

A
A

Colin Stewart ile yaptığı görüşme hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, ambargoların kaldırılması ve mülkiyet konularını somut adım atılmasını istedi. Tatar, tutulmayan sözler nedeniyle Kıbrıs Türk halkının mağduriyet yaşadığını belirtti.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul etti.

Görüşme sonrasında Stewart, “her iki tarafın da rahatsız edici bir hızla ilerlettiği ara bölgenin askerileştirilmesi” konusunu gündeme getirdi.

TATAR AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

STEWART'A TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

Tatar, hem dün BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile yaptığı görüşmede hem de bugün Stewart ile yaptığı görüşmede, Kıbrıslı Türklerin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti. Bu taleplerin, yeni bir müzakere sürecinin başlayabilmesi için temel olduğunu söyledi.

3D TALEPLERİ

Cumhurbaşkanı Tatar, "direkt uçuş, direkt ticaret ve direkt temas" taleplerini yineledi. Bu taleplerin Holguin tarafından olumlu karşılandığını ancak somut bir gelişme sağlanamadığını ifade etti. Verilen ve tutulmayan sözler nedeniyle Kıbrıs Türk halkının mağduriyet yaşadığını belirtti.

MÜLKİYET KONUSU

Görüşmede mülkiyet konusunun da ele alındığını belirten Tatar, Stewart’a Avrupa Birliği tarafından onaylanmış Taşınmaz Mal Komisyonu hakkında teknik ve hukuki bilgiler aktarıldığını ve bu konuda girişimlerde bulunulmasını talep ettiklerini söyledi. Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, Kıbrıslı Rumların Kuzey'de bıraktıkları mallar için tazminat, iade ve takas gibi çözümler sunduğunu vurguladı.

HAKSIZLIKLARA KARŞI TEPKİ

Tatar, 1974 sonrasında oluşan yeni düzende, Kuzey'de kalan Rum mallarının Kıbrıslı Türklerin Güney'de bıraktıkları mallara karşı eşdeğer uygulamalarla değerlendirildiğini söyledi. Güney Kıbrıs'taki mahkemelerde süren davaların Avrupa Birliği mahkemelerine taşınacağını ve insan hakları bakımından kabul edilebilir kararlar çıkmasını beklediklerini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın bu süreci siyasallaştırarak zarar verici şekilde hareket ettiğini söyleyen Tatar, KKTC'nin bu haksızlıklara karşı tepkisini artıracağını ve uluslararası camianın dikkatine getireceğini ifade etti. Stewart ve Holguin’e bu konular hakkında bilgi vererek, konunun BM Genel Sekreteri’nin dikkatine sunulmasını istedi.

MÜZAKERE SÜRECİ VE TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesine ilişkin BM ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Güney Kıbrıs’ın egemen olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının da egemen olduğunu, müzakere sürecinin ancak bu çerçevede başlayabileceğini ve pozisyonlarının 4 yıldır aynı olduğunu söyledi. Bu bağlamda yeni siyasetin Türkiye Cumhuriyeti tarafından da tereddütsüz şekilde desteklendiğini ifade etti.

DÜN, HRİSTODULİDİS İLE GÖRÜŞTÜ

Stewart, önceki gün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüşmüş, Kıbrıs müzakerelerindeki duraklamanın ara bölgedeki hareketliliğin artmasına yol açacağından endişe duyduğunu belirtmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar