Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile Yunanistan yakınlaşmasını değerlendirdi

5 Haziran 2024

Güncelleme: 5 Haziran 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs siyasetinde herhangi bir değişiklik olmadığını ve iki devletli çözüm konusunda kararlılığın devam ettiğini belirterek, bu kapsamda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iki ülkenin menfaatine yönelik gelişmeler sağlayabileceğini ancak Kıbrıs meselesinin bu kapsamın dışında olduğunu belirtti. Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs siyaseti konusundaki kararlılığının devam ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NIN AÇIKLAMALARI

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in “adada kalıcı ve adil bir çözüm için iki devletli çözüm dışında bir yol olmadığı” söylemine dikkat çeken Tatar, yeni siyasete verilen tam desteğin Kıbrıs Türk halkı için çok değerli olduğunu ifade etti. Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Paneli’nde konuşan Güler’in “iki devletli çözüm konusunda herhangi bir tereddüt kalmadı” ifadesine vurgu yaparak, Türkiye’nin garantörlüğünün yaşamsal önemi olduğunu belirtti.

AVUSTURALYA ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Tatar, Avusturalya temaslarının yankılarının devam ettiğini ve oradaki Kıbrıslı Türklerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avusturalya hükümetinin, “kimsenin kendi toplumuyla görüşmesine engel olmayacağı” yönünde bir cevap verdiğini öğrendiğini belirten Tatar, bu yanıtı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ MESAJLAR

Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Paneli’nde yapılan konuşmalarda önemli mesajlar verildiğini kaydetti. Sakarya’da gazilerle bir araya geldiğini ve Barış Harekâtı’nın 50’nci yılında gazilerin KKTC’ye gelmek istediğini belirtti.

SİYASİ VE EKONOMİK DURUM DEĞERLENDİRMELERİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs konusundaki Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görev süresinin uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Tatar, bu konuda pozisyonlarının aynı olduğunu kaydetti. Egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün kabul edilmeden müzakerelere geçilmeyeceğini vurguladı.

CUMHURİYET MECLİSİ BİLGİLENDİRMESİ

Tatar, pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi’nde siyasi partileri son gelişmeler hakkında bilgilendireceğini belirtti. Cenevre’deki müzakere süreciyle ilgili daha önce aldığı eleştirilerin doğru olmadığını ifade etti.

MALİ PROTOKOL DEĞERLENDİRMESİ

Tatar, bugün imzalanan “2024 Yılı TC ile KKTC Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması”nın hayırlı olmasını diledi. Protokolde yer alan projelerin hayata geçirilmesinin ekonomiye katkıda bulunacağını belirtti. KKTC’nin ekonomisini iyi yönetebildiğini ve devletin mükellefiyetlerini yerine getirebildiğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar