Daire müdürü ile işveren "çalışanı bilerek vize cezasına soktu"

17 Temmuz 2024

Güncelleme: 17 Temmuz 2024

A
A

Çalışma Dairesi'nde yasal süre aşılmasına rağmen yapılan yasa dışı işlemle işveren cezadan ve sorumluluktan kurtarılırken, yabancı uyruklu şahıs ise bilerek cezaya bırakıldı. MYK Haber, 2019'da yaşanan insan haklarına aykırı olayın belgelerine ulaştı

ZgotmplZ MYK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nde yapıldığı iddia edilen usulsüz ve yasaya aykırı işlem iddialarına bir yenisi daha eklendi.

İddiaya göre, “bakıcı” olarak ön izin çıkartılan yabancı uyruklu bir şahıs, işveren kişi ve daire müdürü eliyle, insan haklarına aykırı olarak, “bilerek” vize cezasına sokuldu.

MYK Haber’in ulaştığı belgelerde, çalışma izni için yasanın (Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü, 11/4) öngördüğü 30 günlük sürede işlem yapılmadığı, ön izin tarihi başladıktan 42 gün sonra iptal işlemi gerçekleştirildiği ve çalışanın kaçağa düştüğü görülüyor.

Belgeler ve kaynağın anlatımına göre, görevin kötüye kullanılarak yapıldığı iddia edilen işlemler şöyle:

  • 16 Nisan 2019’da ülkeye turist olarak gelen ve 15 günlük vize verilen şahıs, bu sürenin dolmasının ardından ön izin işlemleri için 29 Nisan’da kara kapısı yoluyla günübirlik çıkış-giriş yaptı.
  • Yasal sürenin sonu olan 29 Mayıs’a kadar çalışma izni işlemi yapılmadı.
  • İşveren kişi, 10 Haziran’da yani ön izin için sürenin başladığı 29 Nisan’dan 42 gün sonra bakanlığa “şahsın çalışmak istemediği” gerekçesiyle ön iznin iptali için başvurdu.
  • Ön izni veren dönemin Çalışma Dairesi Müdürü, 30 günlük süreyi aşan ve çalışma izni çıkartmayan işverenin 42 gün sonra yaptığı iptal başvurusunu aynı gün onayladı.

Edinilen bilgiye göre, ön izinli olduğu sürede çıkış verilmeyen şahsın, önce çalışma izninin çıkartılıp, ardından işten durdurulması işleminin yapılması gerekiyordu.

Yasal süre aşılmasına rağmen yapılan yasa dışı işlemle işveren cezadan ve sorumluluktan kurtarılırken, yabancı uyruklu şahıs ise bilerek cezaya bırakıldı.

Gizlilik içerdiği için MYK Haber'in yayımlayamadığı belgelerde, üçüncü ülke uyruklu şahsın “bakıcı” olarak ön izin alınmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadığı şikayetiyle Çalışma Dairesi Girne Bölge Amirliği’ne yazılı olarak şikayette bulunduğu da görülürken, sonraki sürece ilişkin bir bilgi ise bulunmuyor.

Resim Grafik Beleşeni

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar