Erdoğan'dan Eurofighter ve F-16 açıklaması

12 Temmuz 2024

Güncelleme: 12 Temmuz 2024

A
A

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eurofighter alımı konusunda Almanya ve İngiltere ile yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurdu. Erdoğan, F-16 konusunda da ABD Başkanı Joe Biden'dan olumlu yanıt aldı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Eurofighter alımı konusunda Almanya ve İngiltere ile yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurdu. Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un Eurofighter alımına olumsuz yaklaşmadığını ve savunma bakanlarının da bu konuda olumlu görüşmeler yaptığını belirtti.

Erdoğan, F-16 konusunda da ABD Başkanı Joe Biden'dan olumlu bir yanıt aldığını ifade ederek, Biden'ın 3-4 hafta içinde bu problemi çözme sözü verdiğini söyledi. Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye, 23 milyar dolar değerinde 40 adet Typhoon almak için İngiltere ve İspanya ile görüştüğünü açıklamış, ancak Almanya'nın bu fikre karşı çıktığını belirtmişti.

SURİYE İLE İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası bir görüşme konusuna da değindi. Görüşmenin Türkiye veya üçüncü bir ülkede olabileceğini belirtti ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı konuyla ilgili görevlendirdiğini söyledi. Erdoğan, bu dargınlık ve kırgınlığı aşarak yeni bir süreç başlatmak istediklerini vurguladı.

ABD VE İSRAİL ELEŞTİRİLERİ

Erdoğan, Newsweek dergisine verdiği röportajda, ABD'yi İsrail'in suçlarına ortak olmakla suçladı. Erdoğan, ABD'nin insan hakları ihlallerini görmezden geldiğini ve İsrail'e en büyük desteği verdiğini belirterek, "İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin, NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir" dedi. Erdoğan, Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde işbirliği yapılmasına Türkiye'nin onay vermeyeceğini söyledi.

Gazze ve İsrail-Hamas Çatışmaları:

Erdoğan, Gazze'de 40.000'den fazla kişinin İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlenmiş, Hamas militanları İsrail'e saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yaklaşık 1.200 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ateşkes çağrısına rağmen Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürmüş, bu saldırılar sonucu 38.000'den fazla Filistinli ölmüş ve yaklaşık 84.700 kişi yaralanmıştı.

Gazze'de birçok bölgede gıda, temiz su ve ilaca erişim hala çok zor. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor ve mahkeme, Refah kentindeki faaliyetlerini durdurmasına hükmetmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar