
Erdoğan'ın Başdanışmanı Saral'dan Üstel'e: "KKTC'nin Boşbakanı"
17 Nisan 2025
Güncelleme: 17 Nisan 2025
TC Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, başörtüsüne karşı olan kesime "cenaze namazlarını kıldırmayacağım." diyen imamın görevden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi. Üstel’i eleştiren Saral, "KKTC’nin Boşbakanı, boş konuşmuş. "dedi.

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Kuzey Kıbrıs'ta okullarda başörtüsü serbestliğiyle ilgili yaşanan sürece ilişkin açıklama yaptı.
SARAL: KIBRIS'I BİR TÜRLÜ RUM'LUKTAN KURTARAMADIK
TC Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Başbakan Üstel’in 15 Nisan'daki açıklamalarına tepki gösterdi.
X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda Saral, Üstel’in konuşmasının yer aldığı videoyu alıntılayarak, "KKTC’nin Boşbakanı, hoş konuşmamış, boş konuşmuş. İmam efendi, başörtüsü düşmanlığı mı yapmalıymış? Yazık, çok yazık. Şu Kıbrıs’ı bir türlü Rum’luktan kurtaramadık." ifadelerini kullandı.
İLK TEPKİ ATAOĞLU, ARIKLI VE ŞENKUL'DAN
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Saral'ın ifadeleriyle ilgili açıklama yaptı.
Bakan Fikri Ataoğlu, Saral'ın, Ünal Üstel'e yönelik ifadelerini büyük bir üzüntüyle karşıladığı ifade ederek, "Kıbrıs Türk halkının demokratik iradesiyle göreve gelen Başbakanımıza yönelik bu tarz yakışıksız ve küçültücü değerlendirmeler, hem halkımızın onurunu zedeler hem de iki kardeş ülke arasındaki güçlü bağlara gölge düşürür." dedi.
"Kıbrıs Türk halkı, geçmişten bugüne kimliğini, inancını ve değerlerini kararlılıkla korumuş; saygıyı ve eşitliği esas alan bir ilişkiden yana olmuştur." diyen Ataoğlu, her zaman olduğu gibi, bugün de karşılıklı saygıya dayalı, yapıcı ve birleştirici bir dilin kullanılmasını temenni etti.
ARIKLI: PARTİM VE ŞAHSIM ADINA ŞİDDETLE KINIYORUM
Erhan Arıklı da, Saral'ın paylaşımının "yakışıksız" olduğunu ifade etti.
Arıklı açıklamasında, "Umarım Sayın Cumhurbaşkanı bu şahıs hakkında gerekeni yapar. Son derece talihsiz ve yakışıksız bir paylaşım. Partim ve şahsım adına şiddetle kınıyorum." dedi.
ŞENKUL: KARDEŞ BUNU YAPARSA, EL NE YAPMAZ?
Girne Belediyesi Başkanı Murat Şenkul ise, konunun sineye çekilecek noktayı aştığına dikkati çekti.
Şenkul'un açıklaması şöyle:
"Kardeş bunu yaparsa, el ne yapmaz?
Açıklaması beğenilmeyince Ünal bey hem 'boşbakan' oldu hem de Rumcu kervanına onu da kattı başdanışman bey.
Umar ve dilerim ki gün içinde gereği yapılır sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından.
Bu konu sineye çekilecek noktayı aştı, Kıbrıs Türkü bu hakaretleri hak etmiyor.
Bu konuda Ünal beyin sonuna kadar yanınızdayız çünkü bu hakaretler sadece ona değil hepimizedir."
NE OLMUŞTU?
Hamitköy Camii İmamı İbrahim Damar, okullarda başörtüsü serbestliği getiren tüzüğün geri çekilmesini talep eden kesime yönelik açıklamada bulunarak, "Benim dinime hakaret eden bu zihniyeti öldüğü vakit, ben de camiye sokmayacağım. Selasını vermeyeceğim. Cenaze namazını kıldırmayacağım." ifadelerini kullanmıştı.
İbrahim Damar'ın bu açıklamaları, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay'ın polise şikayette bulunmasının ardından soruşturma açılmasına ve imamın geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına neden olmuştu.
ÜSTEL: GEREKEN CEZA VERİLECEK
Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun 15 Nisan tarihli oturumunda okullarda başörtüsüne serbestlik tanıyan disiplin tüzüğü ile ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkına yönelik hakaretlerde bulunulduğunu ve bunları gördüğünde çok üzüldüğünü ifade etmişti.
MYK Video: Başbakan Ünal Üstel, sosyal medya üzerinden Kıbrıs Türk halkına yapılan sözlü saldırılar için polise başvurduklarını açıkladı. #MYKHaber #KKTC #başörtü pic.twitter.com/4BOiP9D50s
— MYKibris.com (@MYKibris) April 15, 2025
Üstel, sosyal medya üzerinden yapılan sözlü saldırılarla ilgili polise başvurduklarını belirtmiş ve Din İşleri Dairesi'nde görevli bir personelin de söylemleri nedeniyle görevinden uzaklaştırıldığını duyurmuştu.
Ortaokullar ile Ortaöğretim Kurumları İçinde ve Dışında Uyulacak Kurallar ve Disiplin (Değişiklik) Tüzüğü, 15 Mart'ta yürürlüğe girmiş ancak 25 Mart'ta tepkiler üzerine geri çekilmişti.
Ortaöğretimde kılıf kıyafet düzenlemelerini içeren disiplin tüzük değişikliği, bone üstü bandana formülüyle, çocukların okula başlarını kapatarak girmelerine imkan tanıyor.
İkinci kez yapılan ve 8 Nisan'da yürürlüğe giren tüzük değişikliğiyle ise, liselerde başörtüsü yasağı kaldırılmış, ortaokullarda ise kıyafet uygulamaları okul yönetimlerinin inisiyatifine bırakılmıştı.
Söz konusu tüzüğün geri çekilmesini talep eden öğretmenler, siyasiler, sivil toplum örgütleri de 14 Nisan Pazartesi gününden itibaren 18.00-21.00 saatleri arasında Meclis önünde eylem düzenliyor. Tüzüğün geri çekilmemesi halinde ise genel greve gidilecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar