Erhürman nüfusa ve pahalılığa dikkat çekti: ''Euro'nun yükselmesine rağmen ekonomi Güney'e kaydı''

16 Temmuz 2024

Güncelleme: 16 Temmuz 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkedeki kurumsal yapılara olan güvenin azaldığını eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu söyledi. Erhürman, ekonominin güneye kaymasının nedenlerine dikkat çekti.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, partisinin göreve gelmesi halinde ilk iş olarak nüfus sayımı yapacaklarını ve ardından nüfus politikasını belirleyeceklerini açıkladı.

Katıldığı bir TV programında konuşan Erhürman, ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Erhürman, mevcut hükümeti eleştirerek, ekonominin kötü yönetildiğini ve Kıbrıs Türk halkının güneydeki ekonomik koşullara kaydığını belirtti.

Erhürman, hükümetin itibarının olmadığını ve yasaların yeterince iyi hazırlanmadığını savundu. Meclis çalışmalarında ciddi çabalar harcandığını, ancak sonuçların yetersiz olduğunu ifade etti. Yabancılara mülk satışıyla ilgili yasanın etkisiz olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının toplumsal bir çözülme süreci yaşadığını ve bu durumun tehlikeli olduğunu vurgulayan Erhürman, ülkedeki kurumsal yapılara olan güvenin azaldığını söyledi. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu belirten Erhürman, hükümetin sadece kendi çıkarlarıyla ilgilendiğini iddia etti.

Ülkedeki yabancı sayısının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Erhürman, mevcut yönetim tarzının Kıbrıslı Türkleri "seyirci" konumuna getirdiğini ve ülkenin tanınmaz hale geldiğini ifade etti. Erken seçim ihtimaline de değinen Erhürman, halkın bu talebinin yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

“HÜKÜMETİN İTİBARI YOK”

Meclis’in çalışmalarına da değinen Erhürman, “hükümetten gelen yasaların doğru, dürüst hazırlanmadığını, komitelerde ciddi efor sarf edilerek bu yasaların revize edildiğini” belirtti.

Yabancılara mülk satışıyla ilgili yasanın da “hiçbir anlamı” olmadığını söyleyen Erhürman, “yeterli bilgi olmadığı için ‘dağ, fare doğurdu’ durumu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Meclis’teki denetim bacağıyla ilgili olarak da Erhürman, hükümetin "nöbetçi bakan" uygulaması başlattığına işaret ederek , “Hükümetin itibarı yok. Hükümet kendi itibarsızlığını Meclis’e de bulaştırıyor” iddiasında bulundu.

“KIBRIS TÜRK HALKI, TOPLUM OLMA NOKTASINDAN TOPLULUK OLMA NOKTASINA DOĞRU GERİLİYOR”

Ülkedeki tüm kurumlara karşı “çok ciddi” bir güven kaybı olduğu görüşünü dile getiren Erhürman, toplumdaki kurumsal yapılara yönelik itibarın, aynı anda aşağıya gittiğini söyledi ve bu durumu “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi. Erhürman, “en yüksek” itibarın olduğu adalet konusundaki itibarın geriye gittiğini de belirtti.

“Büyük resme bakarak konuşursak, Kıbrıs Türk halkı, toplum olma noktasından topluluk olma noktasına doğru geriliyor” diyen Erhürman, “İçinde bulunulan yönetim tarzının devam etmesi durumunda, Kıbrıslı Türkler 'topluluk’ olmaya doğru gidiyor. Çözünme yaşanıyor ve bu endişe verici bir şey” şeklinde konuştu.

“EURO 36’NIN ÜSTÜNDE AMA EKONOMİ GÜNEYE KAYDI”

Kıbrıs Türk halkının, 1963’ten 1974’e, çok zor koşullarda birliğini ve bütünlüğünü koruduğuna dikkat çeken Erhürman, “İnsanlar eğitim ve sağlık gibi konularda artık çok zor hizmet alabiliyor. İnsanlar ‘Devlet nerede?’ sorusunu sormaya başladı. Bu soruyu sorduran bir yönetim biçimiyle karşı karşıyayız” dedi.

1 Euro'nun, 36 liranın üzerinde olduğu durumda bile ekonominin Güney’e kaydığına işaret eden Erhürman, “Orada gelir seviyesi daha yüksek ama orası daha ucuz. Bu nasıl olabilir?” diye sordu. Erhürman, mahkemelerle ilgili olarak ise “Mahkemeler perişan durumda. Hepimiz polis olsak olaylara yetişemeyeceğiz” dedi.

''BU COĞRAFYA, BU KADAR İNSANI KALDIRMAZ"

“Hükümetin bütün derdinin kurultay olduğunu” savunan Erhürman, inşaat sektöründeki sıkıntılara ve müteahhitlerin “bir buçuk aydır işler durdu” ifadelerine işaret ederek, “Bu, 60-70 sektörün durması anlamına geliyor. İnşaat sektörü dünyanın hiçbir yerinde birinci sektör değildir” dedi.

Erhürman, “Karşımızda, her konuda Kıbrıslı Türkleri seyirci konumuna yerleştiren bir zihniyet var. Bu zihniyette siyaset, bilgi ve vizyon üstüne kurulmadı” diyerek hükümete eleştirilerde bulundu, “Siyaset yapmak için bilgi lazım” dedi. Ülkedeki yabancı sayısının kontrol edilmesinin önemine de dikkat çeken Erhürman, “Bu coğrafya, bu kadar insanı kaldırmaz” ifadelerini kullandı.

''ÜLKE TANINMAZ HALE GELİYOR''

Erken seçim ihtimaliyle ilgili olarak ise Erhürman, halkın bu konudaki talebinin yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

“Bu ülke tanınmaz hale geliyor. Karşımızdaki bu zihniyetin bir an önce gitmesi gerekiyor” diyen Erhürman, şu anda ülkede çok kültürlü bir yapı olduğuna işaret etti ve “Çok kültürlülük yönetebilirsen zenginlik, yönetemezsen kaos olur. Bunun altından kalkamazsın” dedi.

Ülkeye gelen insan sayısının “sınırlandırılması” gerektiği görüşünü paylaşan Erhürman, “Geldikten sonra eğitim hizmetini de sağlık hizmetini de sunmak zorundasın” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar