Erzincan'da, Kıbrıs Türk Diasporası'nın tarihi anlatıldı

20 Ekim 2024

Güncelleme: 21 Ekim 2024

A
A

Erzincan’da gerçekleşen "Kıbrıs Türk Diasporası" başlıklı sunumda, “Türkiye, İngiltere ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde bulunan Kıbrıs Türk diasporalarının temelleri anlatıldı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler, 14-16 Ekim tarihleri arasında Erzincan’da düzenlenen “Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu”na katılarak, "Kıbrıs Türk Diasporası" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iş birliğiyle yapılan sempozyum, göç, diaspora, medya, diplomasi gibi pek çok konuyu ele aldı ve dünya genelindeki Türk diasporası temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirdi.

Güler, “Kıbrıs Türk Diasporası” başlıklı sunumunda, “Türkiye, İngiltere ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde bulunan Kıbrıs Türk diasporalarının temellerinin tarihsel süreç içerisinde daha fazla refaha ulaşabilme gerekçesiyle meydana gelmediğini” ifade ederek, “Ada’da 1878 ile 1960 yılları arasında Kıbrıs Türklerine karşı İngiltere’nin sömürgeci/kolonyalist uygulamaları ile Rumların da 1878 ile 1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerine karşı baskı, şiddet ve silahlı terör saldırıları neticesinde Kıbrıs Türk diasporalarının meydana gelmeye başladığını” anlattı ve sonrasındaki süreci günümüze kadar değerlendirdi.

Sunumunun sonunda Güler, Kıbrıs Türk diasporasının diğer Türk diasporalarıyla daha kurumsal ve güçlü bağlar kurarak gelişmesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, KKTC’de Kıbrıs Türk Diasporası organizasyonunun daha geniş kapsamlı bir yapıda kurgulanmasının ve bu doğrultuda stratejilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar