Eski Din İşleri Başkanı Yönlüer: Hayvan kesiminde ''besmele'' şartı yok, kimin kestiği önemli değil!

10 Haziran 2024

Güncelleme: 10 Haziran 2024

A
A

Eski Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer, dünyanın neresinde olursa olsun besmelesiz kesilen hayvanın etinin yeneceğini söyledi. Peki İslam dini bu konuda

ZgotmplZ

Haber Merkezi

İthal edilen etlerin helal kesim olup olmadığı konusu, gündemdeki yerini koruyor.

Eski Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer, "Dünyanın neresinde kesilirse kesilsin, besmele çekilmese bile o hayvanın eti yenilir" ifadelerini kullandı. Ada TV'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada Yönlüer, sadece ''kurban'' kesimlerinde besmele şartının olduğunu belirtti.

Öte yandan, MYK Haber'e konuşan Büyük Türkiye Dergahı Şeyhi Osman Varan, Müslüman olmayan kişilerin Allah'ın adını zikretmeden kestikleri hayvan etlerinin helal olmadığını açıklamıştı.

Müslüman tüketiciler, tükettikleri etlerin helal olduğundan emin olmak isterler.

HELAL KESİM NEDİR?

Helal, Arapça kökenli bir kelime olup, Allah tarafından izin verilmiş anlamına gelir. Bir Müslüman için hayat standardının olmazsa olmazıdır. Helal kesimin şartları İslam dini tarafından belirlenmiştir ve bu şartlar, hayvanın etinin helal olması için yerine getirilmelidir.

Helal'in karşıtı yasal olmayan veya yasaklanmış anlamına gelen Haram'dır. 

İSLAM DİNİNE GÖRE HELAL KESİM NASIL OLMALI?

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, eti yenen kara hayvanlarının helal olabilmesi için usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir.

Müslümanların kestiği et:

Hanefî mezhebine göre, besmele çekilerek hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi gerekir. Besmelenin kasten terk edilmesi durumunda, Hanefîler'e göre et haram olur. Ancak, Şafiîler besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde de etin yenilebileceği görüşündedir.

Gayrimüslimlerin Kestiği Et

Kur'ân-ı Kerîm, ehl-i kitabın (Yahudi ve Hristiyan) usulüne uygun olarak kestiği hayvanların etinin yenilebileceğini belirtir. Ancak, kesim sırasında Allah’tan başkası adına (Hz. Mesih veya Hz. Üzeyir) anıldığı takdirde, bu hayvanların eti helal olmaz.

Bu konuda Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulur:

“Bugün size temiz ve hoş şeyler helal kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal, sizin yiyecekleriniz de onlara helaldir.” (el-Mâide, 5/5).

Usulüne uygun olarak kesim, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Ehl-i kitaptan olan kimsenin, hayvanı keserken Hz. Mesih'in veya Hz. Üzeyir’in adını andığı kesin olarak bilinirse o takdirde kestikleri helal olmaz. Çünkü Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar yenilmez (el-Mâide, 5/3).''

Diğer inançlar:

İslam dini, putperest, ateşperest, ateist ve mürtedlerin kestikleri hayvanların etini haram kılar. 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar