Fatin Rüştü Zorlu ''Vefa Gecesi''nde anıldı

16 Eylül 2024

Güncelleme: 17 Eylül 2024

A
A

Fatin Rüştü Zorlu’nun ölümünün 63. yılı dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'nde düzenlenen "Vefa Gecesi"nde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Büyükelçi Yasin Ekrem Serim açıklamalar yaptı.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti'nin merhum Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'nun ölümünün 63. yılı dolayısıyla, Lefkoşa Büyükelçiliği'nde "Vefa Gecesi" düzenlendi

Programa Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ve birçok üst düzey yetkili katıldı. Programda Fatin Rüştü Zorlu’nun Kıbrıs davasındaki önemli katkıları vurgulandı.

Büyükelçi Serim, Zorlu’nun Türk siyasi tarihinde önemli bir figür olduğunu ve Kıbrıs konusundaki kararlı duruşuyla Kıbrıs Türklerinin gönlünde özel bir yer edindiğini söyledi. Zorlu'nun Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin etkin rol almasına öncülük ettiğini belirtti.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, Zorlu’nun Kıbrıs Türklerinin kurtarıcısı olduğunu ifade ederken, Cumhurbaşkanı Tatar ise Zorlu’nun Türkiye’nin Kıbrıs’taki etkin ve fiili rolüne katkılarından bahsetti. Tatar, bağımsız bir Kıbrıs Türk Devleti'nin varlığının Menderes ve Zorlu'nun fedakarlıklarına dayandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Fatin Rüştü Zorlu’nun Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluşunda katkıları olduğunu kaydetti.

TMT’nin kuruluşuyla EOKA’ya karşı mücadele verildiğini dile getiren Tatar, TC Dışişleri Bakanı Zorlu’nun  Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin etkin ve fiili rol oynaması gerektiğini belirttiğini ifade etti.

Tatar, “Türkiye’ye bu kadar yakın bir Ada’nın asla Yunanistan’a bağlanamayacağını, Yunanistan’a bağlanmasının bir savaş nedeni olabileceğini, Lozan Antlaşması’nın 16. maddesinde statü değişikliğiyle İngiltere’nin Ada’dan çekilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin de Kıbrıs’ın geleceğinde söz hakkı olması gerektiğini hatırlatan kişi Fatin Rüştü Zorlu’dur.” diye konuştu.

“Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, o zamanki hukukçu yardımcısı Osman Örek ve Fatin Rüştü Zorlu’nun da gayretleriyle tek taraflı müdahale hakkının anlaşmaya konulabilmesi kolay olmadı.” şeklinde konuşan Tatar, Rum-Yunan ikilisinin bir takım oyunlara kalkışması durumunda garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin müdahale hakkına sahip olması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 5 yıl süren görüşmelerin ardından kurulduğunu kaydeden Tatar, o dönemde yaşananlara değindi.

Tatar, “Bugün burada bağımsız bir Kıbrıs Türk Devleti varsa, bu Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu’nun  büyük fedakarlıkları ve emekleri sayesinde...” ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile birlikte Ada’ya çıktığını kaydeden Tatar, yeni siyasetlerinin iki devletlilik olduğunu belirtti.

Zorlu'yu rahmetle anan Tatar, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi, gazilere şükranlarını sundu.

Program, "Darağacında Bir Bakan" adlı belgeselin gösterimi ve dualarla sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar