İngiliz milletvekili Smith, Cumhuriyet Meclisi'ni gezdi

12 Temmuz 2024

Güncelleme: 12 Temmuz 2024

A
A

Meclis Başkanı Zorlu Töre'yi ziyaret eden İngiliz milletvekili Iain Duncan Smith, Cumhuriyet Meclisi'ni gezdi, anı fotoğrafı çekti.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İngiltere ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında doğrudan uçuşlar için kampanya yürüten Muhafazakar Parti üyesi milletvekili Iain Duncan Smith’i kabul etti. Kabul, Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda gerçekleşti.

Töre, görüşmede Kıbrıs adasının ikiye bölünmesinin sebebinin Kıbrıs Türk halkı olmadığını, Rum-Yunan ikilisinin bu durumu yarattığını ifade etti. Töre, bir cezalandırma olacaksa bunun Güney Kıbrıs'a yönelik olması gerektiğini belirtti ve Kıbrıs adasının hem Türklere, hem Rumlara, hem de İngiliz üs bölgelerine yeteceğini vurguladı. Töre, iki devletli çözümden vazgeçmeyeceklerini ve Kıbrıs Türk halkının kendi devleti ve topraklarında yaşayacağını söyledi.

Ayrıca, Yeşil Hat Tüzüğü'nün genişletilebileceğini ve ekonomik meselelerde ortak hareket edilebileceğini belirtti. Ercan Havalimanı’na doğrudan uçuşların başlaması gerektiğini ve bu konuda İngiltere’den adım atılmasını istediklerini ifade etti.

SMİTH: 300 BİN AİLENİN KUZEY KIBRIS'LA KONTAĞI VAR

Muhafazakar Parti üyesi milletvekili Iain Duncan Smith, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile gerçekleştirdiği görüşmenin verimli geçtiğini ve özellikle doğrudan uçuşlar konusunu ve emlak yatırımlarıyla ilgili kişilerin tutuklanması konusunu gündeme getirdiklerini belirtti. Smith, “300 bin ailenin burayla kontağı olduğunu biliyoruz. Bu insanların neden doğrudan uçuşlardan faydalanmadığını hükümetin dikkatine getirdim. Yeni hükümetle bu konuyu tekrar görüşmeyi ve belki bir açılım olabileceğini ümit ediyorum” dedi.

Smith, mülkiyete ilişkin üzerinde mutabık kalınan sürecin devam etmesinin herkesin hayrına olacağını vurguladı. Anglosakson hukuk sisteminin temel prensiplerinden birinin eşit temsil, eşit statü ve eşit araçlarla problemlerin çözülmesi olduğunu ifade eden Smith, neden üzerinde anlaşılmış ve çalışan bir hukuki süreç varken tutuklamalara yönelik böyle bir girişimde bulunulduğunu sorguladı. Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve her iki tarafın haklarının korunduğu, haksızlığa uğramadığı bir çözüme ulaşılması gerektiğini belirtti.

Görüşmenin ardından, Iain Duncan Smith ve Başkan Töre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nu gezerek anı fotoğrafı çektirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar