"'İşvereni neden ikna etmediği' sorusunun cevabı, hükümetin sonunu getirecek"

3 Haziran 2024

A
A

Asgari ücretin düşürülmesi kararına ilişkin kimsenin bir açıklama yapmamasına tepki gösteren Hür-İş Başkanı Serdaroğlu, "Hükümet işverenleri neden ikna etmedi? sorusunun yanıtının hükümetin sonunu getireceğini" savundu.

ZgotmplZ

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hükümetle vardıkları uzlaşmayla belirlenen asgari ücretin 124 TL geri çekilmesine tepki gösterdi.

Asgari ücret masasında yüzde 23,50 oranındaki artışa ilişkin hükümetle vardıkları uzlaşmaya rağmen, son toplantıda bu anlaşmanın neden bozulduğunu sorguladıklarını belirten Serdaroğlu, “Hem işverenler hem de hükümet, bu kararla itibar kaybına uğradı.” dedi.

Söz konusu kararın neden çıktığına ilişkin kimsenin bir açıklama yapmadığını belirten Serdaroğlu, şöyle devam etti:

"SİZİN DERDİNİZ 124 TL MİYDİ?"

“Hür-İş Federasyonu olarak bizler, yaklaşık iki hafta önce asgari ücrette yüzde 23,50 olarak belirlenen orana sadık kalmamıza rağmen hükümet son toplantıda bu anlaşmayı bozup, daha altında bir rakama işverenlerle anlaştı. Üstelik kimsenin ölmeyeceği, kimsenin de zengin olmayacağı bir oranda asgari ücreti düşürdü. Asgari ücretli ‘sizin derdiniz 124 TL miydi?’ diyerek verilen bu karara tepki gösteriyor.

"BU KARARLA İŞVEREN VE HÜKÜMET İTİBAR KAYBINA UĞRADI"

Bu kararın neden çıktığına ilişkin kimse bir açıklama yapamıyor. Neden işveren böylesi bir komik duruma düşüyor anlamış değiliz. Aldığınız bu tuhaf karar karşısına herkes şaşkına dönmüş durumda. Belli oldu ki, yaptıklarınız yapacaklarınızın en büyük işareti. Asgari ücreti belirlerken de yüzünüze gözünüze bulaştırdınız. Hükümet isteseydi işverenleri ikna edemez miydi? Peki neden yapmadı? İşte bu sorunun yanıtı hükümetin sonunu getirecek. Hem işverenler hem de hükümet, bu kararla itibar kaybına uğramıştır…”

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 20 Mayıs Pazartesi günü yaptığı toplantıda asgari ücreti net 29 bin 640 TL, brüt olarak 34 bin 70 TL olarak belirlemişti.

İşveren tarafının, 10 günlük itiraz süresinin tamamlanmasına az bir süre kala itiraz hakkını kullanması sonrasında, itirazı değerlendirmek üzere 31 Mayıs'ta toplanan Komisyon, yılın ikinci asgari ücretini brüt 33 bin 926, net 29 bin 516 TL olarak açıklamıştı.

Açıklanan yeni asgari ücret, bir önceki karara göre sadece 124 TL daha düşük.

İşçi tarafını temsil eden Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, karar sonrasında yaptığı açıklamada; 124 TL'lik düşüşün ucuz et getirilecek olmasından kaynaklandığını savunarak, ''asgari ücretlinin cebindeki 124 TL’yi bile almaya tenezzül ediyorlar.'' sözleriyle tepki göstermişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar