Kürşat gündeme getirdi, Bakan Çavuş duyurdu

25 Haziran 2024

A
A

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Fide Kürşat, arpa ve buğday fiyatlarının neden açıklanmadığını sorması üzerine Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, fiyatların perşembe günü açıklanacağını duyurdu.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Fide Kürşat, güncel konuşmasında tarım sektöründeki sorunları gündeme getirdi.

Kürşat, hasat sezonunun sona ermesine rağmen arpa ve buğday fiyatlarının açıklanmadığını belirtti.

Bu gecikmenin üreticiler için sorunlara yol açtığını ifade eden Kürşat, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu'nun (TÜK) alımlar için ambarlarını açmadığını ve ürünlerin açıkta kalması nedeniyle doğal olaylardan zarar görme riski taşıdığını kaydetti. Ambarların ne zaman açılacağını sordu.

Türkiye ile KKTC'deki maliyetleri karşılaştırarak üreticilerin korunması gerektiğini vurgulayan Kürşat, tohumluk sıkıntılarından dolayı verim kaybı yaşandığını ve girdi maliyetlerinin üreticiler için büyük bir sıkıntı olduğunu anlattı.

NARENCİYE VE HAYVANCILIK

Narenciyede yaşanan sorunlara da değinen Kürşat, hayvancıların eylemlerine sebep olan yüksek maliyetler ve küçükbaş hayvancılıkta yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekti. Kürşat, tarım ve hayvancılık sektörlerinde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM

Kürşat, üreticilerin belirsizlik nedeniyle geleceklerini göremediğini ifade ederek, bilimsel verilerle desteklenen sürdürülebilir bir tarım yapısının oluşturulması gerektiğini söyledi ve hükümeti göreve çağırdı. Ayrıca, Türkiye ile imzalanan protokolde tarımla ilgili yer alan maddelere değinerek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın hedefleri ve süt politikası hakkında bilgi istedi.

BAKAN ÇAVUŞ'UN YANITLARI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kürşat’ın konuşmasına yanıt vererek, konuşmada bazı yanlış bilgiler olduğunu ifade etti. Geçmiş döneme ait rakamları paylaşan Çavuş, bakanlık olarak gerçek rakamlara dayalı hedeflerle tarım sektörünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için çalıştıklarını belirtti.

TAHIL FİYATLARI PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK

Çavuş, fiyat belirlemek için ciddi bir çalışma ve değerlendirme yaptıklarını ifade ederek, bu hafta perşembe günü Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile görüşüp fiyatları açıklayacaklarını ve ambarların gerekli düzenlemelerin ardından açılacağını söyledi.

ÜRETİCİ DOSTU DESTEKLER

Üretici birlikleriyle sürekli görüşmeler yaptıklarını belirten Çavuş, desteklerin üretici dostu bir yaklaşımla belirlendiğini ve her zaman üreticinin yanında olduklarını vurguladı.

NARENCİYE VE ET FİYATLARI

Narenciye üreticisinin de her zaman yanında olduklarını belirten Çavuş, genel bütçede tarımın payını artırarak sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını ve ödemeleri zamanında yaptıklarını ifade etti. Et fiyatları ile ilgili eleştirilere yanıt veren Çavuş, hayvan üreticileri ile birlikte karar vererek sektörü geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. Küçükbaş hayvancılıkta yatırımların arttığını ve bunun olumlu bir gösterge olduğunu söyledi.

SÜT POLİTİKASI VE YATIRIMLAR

Çavuş, süt evleri dahil olmak üzere küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Tarım sektörüne bugüne kadar katkı sağlayan ve yatırım yapan herkese teşekkür eden Çavuş, tarıma yapılan her yatırımın ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu vurguladı.

HUBUBAT FİYATLARI VE İSTİŞARELER

Soruları yanıtlayan Çavuş, hububat fiyatlarının kuraklıklar dahil tüm maliyetler belirlendikten sonra açıklanacağını ve üretici birlikleriyle istişare edilerek hızlı bir şekilde fiyat belirlenip alımların başlayacağını söyledi. Tarımın her alanında üreticiyle birlikte hareket etmeye ve gereken adımları atmaya devam edeceklerini belirtti.

CTP Milletvekili Fide Kürşat, Çavuş’un açıklamalarına cevap vererek eleştirilerini sürdürdü ve SÜTEK Müdürü olarak süt evleri ile ilgili yaptıklarını anlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar