Mahkemeye kelepçeli götürülme devri kapandı!

9 Temmuz 2024

Güncelleme: 9 Temmuz 2024

A
A

Tutukluların sevk ve taşınmasıyla ilgili emirnamede değişiklik yapıldı. Buna göre, taammüden adam öldürme suçları haricindeki tutuklular mahkemeye kelepçesiz çıkarılacak. Hükümet, sahte reçete nedeniyle tutuklananlardan özür diledi.

ZgotmplZ

İçişleri Bakanı Oğuz, tutuklu kişilerin sevk ve taşınmasıyla ilgili yapılan değişiklikle, polisin taammüden adam öldürme suçları haricinde kelepçesiz mahkemeye çıkarılabileceğini belirtti.

Oğuz, konuyla ilgili fazla detay vermedi.

Fakat, Oğuz'un açıklamasından kelepçe takmak zorunlu olmaktan çıkarılarak ve polisin inisiyatifine bırakıldığı anlaşılıyor.

Polis, olayın özelliğine göre, polis müdürlerinin talimatlıyla kelepçe takmayabilir.

Bu değişikliğin 26 Haziran'dan itibaren uygulamaya konulduğunu ve kimseye farklı bir uygulama yapılmadığını vurguladı.

SAHTE REÇETEDEN TUTUKLANALARDAN ÖZÜR DİLEDİ

Meclis'te konuşan Oğuz, sahte reçete soruşturması döneminde, mahkeme koridorlarında insanların itibarını zedeleyen görüntülerden üzüntü duyduklarını belirterek bu kişilerden hükümet olarak özür dilediklerini söyledi.

Oğuz, bu konuda poliste 26 Haziran'dan itibaren yeni uygulama başlatıldığını, bunun, emirname olarak da yayımladığını açıkladı.

Yargının, adaletin herkese gerektiğine işaret eden Oğuz, bağımsız yargının güvenirliği olduğunu, bağımsız yargıya hep beraber sahip çıkıp itibarlarını korumak gerektiğini vurguladı.

"BU İNSANLARIMIZDAN HÜKÜMET OLARAK ÖZÜR DİLİYORUZ"

Oğuz, kendilerinin kelepçeli mahkemeye çıkarılanlardan hükümet olarak özür dilediklerini, zaten o günkü olaylar herkesin yüreğini sızlattığı için uygulamada değişikliğe gidildiğini anlattı ve "Keşke böyle olmasaydı" dedi.

UBP kurultayının hiçbir şekilde, hükümet icraatlarına, Meclis çalışmasına mal edilmediğini, aday olanların da gündeme getirilmediğini belirten Dursun Oğuz, Meclis'in yasama yılını tamamlamasını beklediklerini kaydetti.

ERHÜRMAN: ADALETE GÜVEN AZALDI

Erhürman, ülkede bir dizi meslek grubundan kişilerin yargılandığını hatırlatarak, masumiyet karnesinin tüm uygar ülkelerde olduğunu bunun için de tutuklama olayının da adet haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Hekimler ve eczacılara gösterilen kelepçeli tutumun başkalarına uygulanmamasının adalet anlayışını zedelediğini kaydeden Erhürman, yanlışın yanlışla düzeltilemeyeceğini ancak toplumun genelinin adaletin olmadığı algısına sahip olduğunu belirtti.

Erhürman, insanların onurunu korumak amacıyla sabahın erken saatlerinde mahkemeye çıkarılmasını yanlış bulmadığını ancak bu uygulamanın herkese yapılması gerektiğini belirtti.

Bu konunun kişilerle alakalı olmadığını ancak topluma "adalet yoktur” hissinin yaratılmasına itirazları olduğunu söyleyen Erhürman, eski bir meclis başkanı kadının bile kelepçeyle götürüldüğünü hatırlattı.

Yaratılan algının nerelere varılacağının düşünülmediğini ileri süren Erhürman, kendilerinin sinirleri bozulsa da linç kültüründen uzak durmak için çaba sarf ettiğini belirtti.

Sorumluluğun devletin tamamına ait olması gerektiğini, yargılanan kişilerden, özellikle üçlü kararnameyle gelmişse siyasilerin de sorumluluğu olduğuna işaret eden Erhürman, bunca olandan sonra kimsenin istifa etmemesinin yanı sıra kimsenin kamuoyuna bilgi bile vermediğini söyledi.

Erhürman, herkesin gülücükler saçarak gezindiğini, kendilerinin bile bir süredir telefonlarının susmadığını, toplumun artık kendini güvende hissetmediğini belirterek, “Basın gidin sadece bizim için değil, kendiniz için de...” dedi.

Oluşturulan emsallerle her tutuklanacak olanın kapıya dayanarak ayrıcalık isteyeceğini dile getiren Erhürman, “Duvara doğru giderken kafanızı yaracağınız garantidir” dedi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar