"Meclis Başkanı'nın Zorlu Töre olması CTP'nin işine gelmez"

4 Ekim 2024

Güncelleme: 4 Ekim 2024

A
A

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Meclis'te de istikrar isteniyorsa bu göreve yeniden talip olduğunu belirtti ancak bu başkanlığının CTP’nin işine gelmeyeceğini kaydetti.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, gelecek hafta yapılması öngörülen Meclis Başkanlık seçimleri ve adaylığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Genç TV’de Muazzez Gazihan'ın sorularını yanıtlayan Töre, bilgi birikimi ve deneyimiyle Meclis’in ikinci döneminde de aday olmak istediğini, Meclis'te de istikrar isteniyorsa bu göreve yeniden talip olduğunu belirtti.

CTP’nin adaylığıyla ile ilgili tavrının sorulması üzerine Töre, bazı CTP’li vekillerin şahsına kimi zaman hakarete varan söylemleri olduğunu ifade etti. Töre, “Elbette ki Meclis'in başkanının Zorlu Töre olması CTP’nin işine gelmez. Ben bugüne kadar milli dava karşısında duran her harekete direkt olarak tepki koydum. Benim ulusal bir mücadelem var, bu mücadelem devam edecek.” dedi.

Meclis Başkanlığı döneminde Meclis’in itibarını artıran, ismini daha geniş kitlelere ulaştıran birçok çalışmaya imza attığını kaydeden Töre, Cumhuriyet Meclisi’nin bir “milli duruşu” olması için de mücadele verdiğini ifade etti.

Zorlu Töre, 107 yasanın başkanlığı döneminde genel kuruldan geçtiğini vurgulayarak, yeni dönemde de gündemde halkın yaşamını kolaylaştıracak birçok yasanın gündeme geleceğini belirtti.

Zorlu Töre, tek aday olarak girdiği Meclis Başkanlığı seçimlerinde, 7 Mart 2022 tarihinde beşinci tur sonunda Meclis Başkanı seçilmişti.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 10’uncu maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Meclis Başkanı seçimi, aday göstermeye hak kazanan grup veya grupların öngördüğü adaylar arasından yapılır. Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan Siyasal Partilerden, en fazla Milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan Siyasal Partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir Siyasal Parti bulunmaması halinde, konu Siyasal Parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulunca karara bağlanır.

GİZLİ OYLAMA VE EN FAZLA 5 TUR...

Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı için beşinci kez oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur.

Bu kurallar 1 veya 2 Meclis Başkan Yardımcısı seçiminde de aynen uygulanır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar