Ot öğütücü devlet eliyle market raflarında satılıyor

25 Haziran 2024

Güncelleme: 26 Haziran 2024

A
A

Bir aramada ele geçirilse kişiyi uyuşturucu zanlısı konumuna düşürebilecek olan ot öğütücü market raflarında devlet izniyle satılıyor.

ZgotmplZ

KKTC'de market raflarında ot öğütücü satılıyor.

"Gizeh" markası adını taşıyan "grinder" olarak bilinen plastik veya metal ot öğütücülerin satışı, tütün öğütücü adıyla yapılıyor.

Söz konusu ürün ve markanın distribütör Orhan Shevket & Son Ltd.

MYK Haber'in bilgi aldığı Orhan Shevket & Son Ltd. yetkilileri, söz konusu ürünün piyasada tütün öğütücü olarak satıldığını, piyasada başka marka benzer ürünlerin de bulunduğunu ve talep doğrultusunda bir yıl önce ülkeye getirilmeye başlandığını belirtti.

Şirket yetkilileri, ürünün yasaklı bir ürün olmadığını ve bu nedenle ayrı bir ithalat izni gerektirmediğini bildirdi.

Aynı yetkililer, öğütücünün Türkiye'den getirildiğini iddia ettiği bütün/kıyılmamış tütünlerin öğütülmesinde kullanıldığı bilgisi edindiklerini söyledi. 

Konuyla ilgili Gümrük ve Rüsumat Dairesi yetkililerine ise ulaşılamadı.

SORULAR?

KKTC'de market raflarında tütün öğütücü adıyla satılan "grinder", üretici firmalar tarafından resmi sitelerinden "ot öğütücü" adıyla pazarlanıyor. Bu durum yasal olarak satışı yapılan ürünle ilgili bazı soruları da beraberinde getiriyor.

  • Bu ürün KKTC'de ne maksatla kullanılıyor?
  • Ürünün ithalat izinleri hangi ürün cinsi altında veriliyor?
  • KKTC'de tütünler zaten kıyılmış/öğütülmüş ve içime hazır halde satılırken, tütünü gerçekten öğütme ihtiyacı var mıdır? Türkiye'den bireysel olarak bütün/kıyılmamış halde tütün getirme söz konusu mudur, yasal mıdır?
  • Polis, bir kişinin üzerinde ya da ikametgahında bu ot öğütücüyü bulsa, zanlı olarak tutuklar mı? Tütün öğütülmüş olsa bile, öğütücüdeki kalıntı uyuşturucu şüphesine yol açacağı için tutuklanma ihtimali olan kişinin hakları bu durumda gasp edilmiş olmaz mı?
  • Devlet ve ürünü ithal edenler, uyuşturucu kullanımına bilmeden hizmet mi ediyor?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar