Özel, Kıbrıs'ta çözüm bekleyen sorunlara işaret etti... Erhürman, sonuç odaklı çözüm istediklerini vurguladı

19 Temmuz 2024

Güncelleme: 19 Temmuz 2024

A
A

CTP Genel Başkanı Erhürman, CHP Genel Başkanı Özel'i kabulünde, 20 Temmuz'un Kıbrıs Türk halkının var oluşuna ilişkin endişelerinin en arttığı dönemde gerçekleştiğine işaret etti. Özel de, Kıbrıs'ta çözülmesi gereken çok sorun olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyeti bugün parti genel merkezinde kabul etti. 

Erhürman’a kabulde, Genel Sekreter Asım Akansoy ve MYK Üyeleri Fikri Toros, Sıla Usar İncirli, Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe de eşlik etti. 

Görüşme sonrası parti liderleri ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

ERHÜRMAN: KIBRIS TÜRK HALKI ÇOK ZOR GÜNLERDE VAROLUŞ MÜCADELESİ VERDİ

Basın toplantısında, Kıbrıs Türk halkının 1878’den beri bu topraklarda bir varoluş mücadelesi verdiğini belirten CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, var oluş mücadelesinin, İngiliz sömürgesi döneminde de 1960-1963’te de, 1963-1974 arasında da devam ettiğini dile getirerek, Kıbrıs Türk halkının çok zor günlerde var oluş mücadelesini sürdürdüğünün altını çizdi.

20 Temmuzun, var oluş mücadelesi açısından çok önemli tarihlerden olduğuna işaret eden Erhürman, “20 Temmuz, 15 Temmuzun hemen arkasıdır. Bir Faşist darbenin üzerine, Kıbrıs Türk halkının var oluşuna ilişkin endişelerinin en arttığı dönemde, fiziken de yok olma riski altında olduğu bir dönemde gerçekleşmiştir” dedi.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin devam ettiğine dikkat çeken Erhürman, Kıbrıs Türk halkı açısından sıkıntılı koşulların ortadan kalkmadığının altını çizdi. Ülkede çok ciddi bir nüfus meselesinin olduğunu söyleyen Erhürman, aynı zamanda “nüfus politikasızlığı” meselesi de bulunduğunu ifade etti.

ERHÜRMAN: TEK GERÇEKÇİ YOL FEDERASYONDUR

Tufan Erhürman, “Çocuklarımız göç etmesin, tırnaklarını bu topraklara geçirsin diye halk olarak mücadelemiz devam ediyor” diyerek, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili çok net duruşlarının olduğunu da vurguladı.

“CTP, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili tek gerçekçi yolun, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm olduğu bilgisiyle hareket ediyor.” diyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinin pazarlık konusu yapılamayacağının altını çizerek, “Müzakere masası kurulacaksa siyasi eşitlik onun öncesinde kabul edilmesi gereken bir şeydir. Yıllar boyunca masada dirsek çürütmek değil, çözüm istiyoruz. Takvimli, sonuç odaklı bir görüşme istiyoruz” dedi.

Kıbrıs Rum liderliğinin, masadan bir biçimde kaçması durumunda, bugünkü statükoya geri dönmeyi kabul etmeyeceklerini belirten Erhürman, CTP’nin her zaman diyaloğa açık olduğuna işaret etti.

Tufan Erhürman, “CTP, Türkiye ile ilişkilerin, doğru zeminde ve en iyi ilişkiler olması gerektiğini düşünen bir parti. Çözümden, barıştan yana, diyalogdan yana olan bir partidir” diye ekledi.

ÖZEL: KIBRISLI TÜRKLER HEP ÇÖZÜM İSTEYEN TARAF OLDU

50 yıl önce Kıbrıs Türk toplumu için anlamlı ve önemli bir hareket gerçekleştirildiğini kaydeden Özel, Kıbrıslı Türklerin bir bütün olarak hep çözüm isteyen, masada olan, müzakereden yana taraf olduğunu belirterek, “Çözüme çok yaklaşıldığı zamanlarda da, çözümün imkansızlaştığı zamanlarda da Rum tarafının tavrı hep hayal kırıklığıyla sonuçlandı” dedi.

"VATANDAŞLARIN YÜZÜ GÜLMEMEKTE... SORUNLARA ÇÖZÜM İSTENİYOR"

“Kıbrıs’ta vatandaşların yüzleri gülmemektedir” diyen Özel, Kıbrıs’ta çok sayıda sorun bulunduğunun altını çizerek, “Seyahatlerde, sporcuların müsabakalara katılmasında, ticarette, Kıbrıs turizminde dahi ciddi sıkıntılar vardır. Bu sorunların hepsine birden çözüm istenmektedir” dedi.

Kıbrıslı Türklerin iradesine bakıldığında, bu durumdan çıkılmasının istendiğinin görüldüğüne dikkat çeken Özel, Kıbrıs halkının çözüme olan iradesini arkasında olacaklarının altını çizerek, “50 yıl önce olduğu gibi 50 yıl sonra da barışı savunuyoruz, özgür olmalarını savunuyoruz” diye konuştu.

"TEMİZ BİR SAYFA AÇALIM"

Türkiye’deki normalleşme sürecine, Kıbrıs’ın da dahil olmasını istediğini söyleyen Özel, “Geçmişte yapılmış sosyal medya paylaşımları, düşünce beyanları yüzünden bazı kişiler Türkiye’ye indiklerinde kabul edilmiyorlar. Bir kara liste olduğu söyleniyor. Sayın Cumhurbaşkanına yarın da söyleyeceğim. Temiz bir sayfa açmanın zamanıdır. Hukuk dışı uygulamaların bir yeri yoktur” dedi.

Binlerce kişinin Türkiye’ye seyahat etmekten endişelendiğini veya özgür düşüncelerini ifade etmekten endişe duyduğunu kaydeden Özel, tüm bunların yarından itibaren geride bırakılarak temiz bir sayfa açılması gerektiğine işaret etti. Özel, müzakereden ve çözümden yana olduklarını kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar